T. Ερντογάν: «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης»

T. Ερντογάν: «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης»

Νέο μήνυμα «προσέγγισης» προς την Ευρώπη έστειλε σήμερα, Κυριακή, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την ώρα που η χώρα εξέδωσε νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis σε περιοχές έως και 6 μίλια από το Καστελόριζο, δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως «αναπόσπαστο κομμάτι» της Γηραιάς Ηπείρου. Επισήμανε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι θα υποκύψουμε σε ανοιχτές επιθέσεις στη χώρα και το έθνος μας».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με περιφερειάρχες, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι «βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Ανέκαθεν ήμασταν σημαντικό μέλος των δυτικών συμμαχιών, προτιμούσαμε πάντα τη Δύση σε θέματα εμπορίου έως άμυνας», υπογραμμίζοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως θα υποκύψουμε σε ανοιχτές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας, καλυμμένες αδικίες και διαφορετικά μέτρα και σταθμά».

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι «πιστεύουμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί μέσω πολιτικής, διαλόγου και διαπραγματεύσεων», ζητώντας «στενότερη και πιο αποδοτική συνεργασία, τηρώντας τις υποσχέσεις από πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έως το προσφυγικό».

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και χτες ο πρόεδρος Ερντογάν, δηλώνοντας ότι «τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη».

Σημειώνται ότι την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, εξέφρασε την Παρασκευή σε ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Ωστόσο, παράλληλα με αυτές της δηλώσεις και το «άνοιγμα φιλίας» στην Ευρώπη η Άγκυρα δείχνει άλλες διαθέσεις στην πράξη, καθώς χτες το πρωί εξέδωσε Navtex για έρευνες του Ocus Reis στη θαλάσσια περιοχή νότια στο Καστελόριζο, ενώ ο τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο ξανά για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά.