Τ. Ερντογάν: Ανοίγει στις 24 Ιουλίου για προσευχή η Αγία Σοφία

Τ. Ερντογάν: Ανοίγει στις 24 Ιουλίου για προσευχή η Αγία Σοφία

Διάγγελμα στον τουρκικό λαό μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δίνει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, απηύθυνε στον τουρκικό λαό ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της η Αγία Σοφία στους πιστούς για λατρεία στις 24 Ιουλίου.

Έως τότε ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται στο σημείο ή να διοργανώνουν διαδηλώσεις προκειμένου να μην εμποδίσουν τις προετοιμασίες για την λειτουργία της ως τέμενος.

Χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «μαργαριτάρι» της Κωνσταντινούπολης και ισχυρίστηκε ότι οι πύλες της θα είναι ανοιχτές για όλους «ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους». Προανήγγειλε ακόμη πως «θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο «παραβιάζει την ανεξαρτησία μας».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου», και τόνισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

Δείτε το διάγγελμα:

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε σήμερα το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε το διάταγμα στο Twitter σχολιάζοντας «με τις καλύτερες ευχές».

Όταν το προεδρικό διάταγμα διαβάστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο από τον αναπληρωτή πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τσελάλ Αντάν, οι παρευρισκόμενοι Τούρκοι βουλευτές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν για αρκετή ώρα.

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε άκυρο το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ με το οποίο αποκτούσε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης το καθεστώς μουσείου το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί.

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό,  εκτός από αυτόν του τεμένους».