Τ. Ερντογάν: Ανακαλύψαμε τεράστιο κοίτασμα αερίου στη Μαύρη θάλασσα - Περιμένω καλά νέα και από Αν.Μεσόγειο

Τ. Ερντογάν: Ανακαλύψαμε τεράστιο κοίτασμα αερίου στη Μαύρη θάλασσα - Περιμένω καλά νέα και από Αν.Μεσόγειο

Στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, 320 δισ. κυβικών μέτρων, προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη παραγωγή θα ξεκινήσει από το 2023. «Είναι μόνο η αρχή, αναμένονται και άλλες ανακαλύψεις, περιμένω καλές ειδήσεις και από την Αν.Μεσόγειο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως, οι επενδυτές δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται με τις ανακοινώσεις Ερντογάν για τα ευρήματα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η τουρκική λίρα δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη απέναντι στο δολάριο, με την ισοτιμία της απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα να διαμορφώνεται στις 7.338 λίρες ανά δολάριο, ενώ ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο καταγράφει πτώση άνω του 1,3%, αντανακλώντας πιθανότατα το γεγονός πως οι αρχικές προσδοκίες σχετικά με το μέγεθος της ανακάλυψης διαψεύστηκαν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργειακή ανακάλυψη της Τουρκίας, ότι θα την οδηγήσει σε μια νέα εποχή, ότι τα 320 δισ κ.μέτρα αποτελούν μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου κοιτάσματος και ότι αναμένει αντίστοιχες κινήσεις και στην Αν.Μεσόγειο όπου η Άγκυρα θα εκδώσει κι άλλες άδειες.

Επιτέθηκε στην Ευρώπη για την στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα, την κατηγόρησε για διπροσωπία, προσθέτοντας ότι όσοι επιμένουν να αγνοούν την Τουρκία, θα πάρουν τις απαντήσεις στο πεδίο. 

«Δικαιωνόμαστε με αυτά που κάνουμε στην Μεσόγειο. Η Ευρώπη έχει άδικο που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ξέρει ότι το δίκιο είναι με το μέρος της Τουρκίας. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτό που κάνει η Ευρώπη δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, απλά θα μειώσει την υπόληψη της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό, σε μια τοποθέτηση που η Άγκυρα είχε διαφημίσει ως ιστορική, ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε την ενεργειακή ανακάλυψη ως την μεγαλύτερη που έχει κάνει η Τουρκία, προσθέτοντας ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει από το 2023, προκειμένου σύντομα το φυσικό αέριο να είναι διαθέσιμο στον τουρκικό λαό.

«Για χρόνια η Τουρκία εξαρτόνταν από ξένους για την ενέργεια της είτε αυτό ήταν πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο» είπε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι"κατά την περίοδο της θητείας του Μπεράτ Αλμπαιρά στο Υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησαν οι έρευνες και συνεχίστηκαν από τον Φατίχ Ντονμέζ".

Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης - 1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.