Τ. Χατζηβασιλείου: Κίνδυνος θερμού επεισοδίου από τον τουρκικό χάρτη - Άμεσα η παραλαβή των Rafale

Τ. Χατζηβασιλείου: Κίνδυνος θερμού επεισοδίου από τον τουρκικό χάρτη - Άμεσα η παραλαβή των Rafale

Τον κίνδυνο εμπλοκής και θερμού επεισοδίου αυξάνει ο χάρτης που έγινε νόμος της Τουρκίας με υπογραφή Ερντογάν και αποτυπώνει τις περιοχές που η γείτονα χώρα θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Ρόδου, επισήμανε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως «ο χάρτης αυτός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για την περιοχή. Προσπαθεί να δώσει μια θεωρητική υπόσταση στο παράνομο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και να το νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη». 

Όπως τόνισε, «ο χάρτης είναι πέρα ως πέρα είναι ασύμβατος με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι απειλούνται στο μέλλον κι ανθρώπινες ζωές. Πλέον ο Ερντογάν παίζει ανοιχτά με τη φωτιά. Αν αυτός ο χάρτης υλοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη ανάγκη έρευνας και διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει αν όχι σε θερμό επεισόδιο, σε ένα ατύχημα».

Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εδράζεται σε δυο διαφορετικές άξονες:

Αφενός στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς όπως τόνισε, «είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι παραλαβές των πρώτων Rafale, των γαλλικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς, τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και προχωρούμε και στην ενίσχυση της ΕΑΒ ούτως ώστε να γίνει περιφερειακό κέντρο συντήρησης αεροσκαφών». 

Ο κ. Χατζηβασιλείου εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η Τουρκία απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ωστόσο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις χρειάζεται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών. 

Κατέληξε λέγοντας ότι ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την κρίση σε στρατιωτική και να είναι η Ελλάδα η πλευρά που θα κάνει το πρώτο βήμα.