7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας για συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Αλάσκα

Συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας για συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Αλάσκα

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της εξωτερικής τους πολιτικής σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη πληροφορίες από το Πεκίνο. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι οταν ρωτήθηκε σχετικά δεν επιβεβαίωσε ωστόσο είπε ότι "υπάρχουν συζητήσεις γενικότερα, τόσο με τη Κίνα όσο και με άλλες χώρες".

Σύμφωνα με το κινέζικο μέσο ενημέρωσης αλλά και την εφημερίδα Financial Times, το μέρος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την άτυπη διάσκεψη είναι η πολιτεία της Αλάσκα η οποία είναι γεωγραφικά κοντά στη Κίνα.

Η κινεζική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους Γιανγκ Τζίτσι, αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις, και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. Από την άλλη πλευρά θα βρίσκεται σίγουρα ο Άντονι Μπλινκεν, Υπουργός Εξωτερικών και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

"Η επιλογή τους αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στην ανοικοδόμηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον" σχολιάζει η South China Morning Post.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ ο οποίος μίλησε πρόσφατα με τον Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά, γνωρίζεται με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου απο την εποχή που και οι δυο ήταν αντιπρόεδροι. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αφορμή ζητήματα όπως αυτό του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και των Ουιγούρων.

Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφερθεί σε μια σχετική πρόταση του Πεκίνου για μια διάσκεψη επί αμερικανικού εδάφους παρουσία του αξιωματούχου Γιανγκ Τζίτσι, την οποία ωστόσο είχε απορρίψει ο Λευκός Οίκος.

Όπως ανέφερε τότε η εφημερίδα η αμερικανική πλευρά ήταν απρόθυμη στο ενδεχόμενο συνάντησης με Κινέζους αξιωματούχους, προτιμώντας πρώτα να συντονιστεί με τους συμμάχους της χώρας σε Ευρώπη και Ασία.