Συζητά εξαγορά της κινεζικής Tik Tok στις ΗΠΑ - Ο Τραμπ πιέζει να πουληθεί
Microsoft

Συζητά εξαγορά της κινεζικής Tik Tok στις ΗΠΑ - Ο Τραμπ πιέζει να πουληθεί

Η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά των επιχειρήσεων της δημοφιλούς κινεζικης εφαρμογής Tik Tok στις ΗΠΑ την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για την πώληση της. 

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο κολοσσός τεχνολογίας που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς έχει κάνει μεγάλη προσφορά για την εφαρμογή της ByteDance, η οποία  αντιμετωπίζει απειλές ή απαγορεύσεις από όλο και περισσότερες χώρες εν μέσω ισχυρισμών για παραβίαση του απορρήτου των χρηστών. 

Tα πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Τραμπ πρόκειται να υπογράψει διάταγμα που θα απαιτεί οι επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ να πωληθούν, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ισχύ να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, κάτι που έχει τρεις φορές στο παρελθόν. Η πιο χαρακτηριστική ήταν το 2018, όταν διάταγμα έδωσε τέλος στα σχέδια της Broadcom να εξαγοράσει την Qualcomm σε μία συμφωνία, που θα ήταν η μεγαλύτερη τεχνολογική όλων των εποχών. 

Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα. Έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με το Instagram, αφού η εναλλαγή στα βίντεο γίνεται με ένα σκρολάρισμα πάνω και κάτω και όχι προς τα αριστερά και δεξιά, όπως στα πιο «παραδοσιακά» κοινωνικά δίκτυα.

Η αυξανόμενη επιρροή που έχει το Tik Tok του δίνει μια δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί από καμία κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ, το TikTok έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης, ενώ η Ινδία αναγκάστηκε να απαγορεύσει την εφαρμογή κατηγορώντας την εταιρεία «μακρύ χέρι» της Κίνας. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Tραμπ ξεκίνησε έρευνα για λόγους εθνικής ασφαλείας σχετικά με την απόκτηση της εφαρμογής Musical.ly από την ByteDance, η οποία συγχωνεύτηκε με το TikTok, όπως είχε αποκαλύψει το Reuters τον Νοέμβριο.

Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τη  απαγόρευση κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.

«Δεν θέλω να βγω μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Fox News.

Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων χρηστών του TikTok, λέγοντας ότι έχουν θορυβηθεί από τους κινεζικούς νόμους που απαιτούν από τις εγχώριες εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τη διαχείριση πληροφοριών που ελέγχεται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα».