7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Συστημικές προκλήσεις» από Κίνα - Η Ρωσία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

«Συστημικές προκλήσεις» από Κίνα - Η Ρωσία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τη Δευτέρα να εντείνουν τη συλλογική τους προσπάθεια «ενάντια σε όλες τις απειλές, από όλες τις κατευθύνσεις», σύμφωνα με την τελική τους δήλωση.

Το ΝΑΤΟ είπε ότι θα προσαρμοστεί στις προκλήσεις ασφαλείας που επικρατούν από καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τον ορισμό δύο συμμάχων - των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τσεχικής Δημοκρατίας - ως "εχθρικών χωρών" και δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», προειδοποιούν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνόδου.

Σημειώνεται ωστόσο ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναπτύξουμε χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», αλλά το ΝΑΤΟ θα απαντήσει» στο αυξανόμενο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Επίσης, οι ηγέτες καλούν τη Μόσχα να άρει τον χαρακτηρισμό «εχθρική χώρα» για την Τσεχία και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, δέσμευση ότι οι χώρες - μέλη της συμμαχίας θα εντείνουν τις διαβουλεύσεις, όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές του ΝΑΤΟ διακυβεύονται, εμπεριέχεται σε προσθήκη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Για την Κίνα, το ΝΑΤΟ εκφράζει «ανησυχία» για τις δεδηλωμένες φιλοδοξίες του Πεκίνου και την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας αυτής, γεγονότα τα οποία χαρακτηρίζει «συστημικές προκλήσεις» για τη διεθνή τάξη.

Στο 45 σελίδων κείμενο με τις 79 «πολύπλοκες» παραγράφους εκφράζεται ανησυχία για τη χρήση εμπορικής τεχνολογίας και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα, ενώ υπάρχουν αναφορές για την επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου και τις κοινές ασκήσεις που διεξάγει με τη Ρωσία.

Επίσης, καλεί το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δραστηριότητές του ενώ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, στην Καμπούλ.

«Δεδομένου ότι το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η διπλωματική και διεθνής παρουσία και για να συνδέεται το Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο, το ΝΑΤΟ θα παράσχει προσωρινή χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των δραστηριοτήτων αυτού του αεροδρομίου», αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμμαχία ανταποκριθεί στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και κάλεσε το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων.

Για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Επίσης, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που περιήλθε σε γνώση του Reuters, το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, η οποία θεωρείται πολλαπλή απειλή που επηρεάζει την ασφάλεια της συμμαχίας.

Η συμμαχία έχει στόχο να αυξήσει την αφύπνισή της, την προσαρμογή, τον μετριασμό και να υπερβεί τις προσπάθειες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, θα δηλώσει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το αντίγραφο.

Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το ΝΑΤΟ θα ενσωματώσει επίσης τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής στο πλήρες φάσμα εργασιών του, που κυμαίνονται από τον αμυντικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη ικανοτήτων έως την πολιτική ετοιμότητα και τις ασκήσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Στόλτενμπεργκ: Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας