Σύσταση του ECDC για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού

Σύσταση του ECDC για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού

Σε σύσταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων της ευλογιάς των πιθήκων, αναμένεται να προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Κατά το οποίο, το ECDC θα προβεί στη σύσταση σε μια έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μια πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημειώνει πως δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε άτομο που έχει προσβληθεί από την ασθένεια.

Το εμβόλιο Imvanex που διατίθεται στην ΕΕ, από τη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic, δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ή μικρά παιδιά, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, σύμφωνα με το ECDC.      

Μπάιντεν: Όλοι θα πρέπει να ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων

Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι κάτι για το οποίο «όλοι πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας με δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια. «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι κάνουμε», τόνισε ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει ότι τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων θα εξαπλωθούν, επεκτείνοντας την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Ήδη στη Νέα Υόρκη έχει αρχίσει η συζήτηση για την επιστροφή της χρήσης μάσκας προστασίας, μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ.