Συστάσεις των δημάρχων στην Κοζάνη στους δημότες να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Συστάσεις των δημάρχων στην Κοζάνη στους δημότες να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Έκκληση στους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης και σε όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, απευθύνουν οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Βοίου Σέρβων και Βελβεντού, αμέσως μετά την μηνιαία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΕ Κοζάνης για την πανδημία COVID-19, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη. Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται σε τοπικές κοινότητες, οι δήμαρχοι απευθύνουν ισχυρή σύσταση σε όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα «να παραμένουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία έκθεσης τους με ασθενή, αποφεύγοντας κάθε είδους προσωπική επαφή».

Στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και των λαϊκών αγορών, με κοινή απόφαση όλων την δημάρχων εξουσιοδοτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης να ζητήσει από την γγ Πολιτικής Προστασίας την παράταση λειτουργίας του ωραρίου καταστημάτων διατροφής έως τις 21:00 το βράδυ, αλλά και το άμεσο άνοιγμα των λαϊκών αγορών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, τα κρούσματα από τις 15 Οκτωβρίου 2020 έως της 13 Ιανουαρίου 2021 στην ΠΕ Κοζάνης είναι 2.318. Πιο συγκεκριμένα, στον Δήμο Κοζάνης έχουμε 992 κρούσματα, στον Δήμο Εορδαίας 945, στον Δήμο Βοίου 247, στον Δήμο Σέρβων 80 και στον Δήμο Βελβεντού 54. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης δήλωσε ότι «δεν κατορθώσαμε να αγγίξουμε το όριο κάτω των 10 κρουσμάτων ανά ημέρα» ενώ διαπίστωσε ότι «ανοίγουν συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης του ιού, όπου σε κάποιες περιπτώσεις είναι και πολυάριθμες».

Την κρίσιμη χρονική περίοδο, από 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021, από κλιμάκιο ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Κοζάνης, έγιναν 100 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Δημόσιες Υπηρεσίες.

Την ίδια χρονική περίοδο από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης έγιναν 32.205 έλεγχοι σε οχήματα, ελέγχθηκαν 46.451 άτομα και 464 καταστήματα και διαπιστώθηκαν 180 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και 578 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων περιορισμού κινήσεων.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι οι κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Κοζάνης, τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιήσει 4.874 ελέγχους, σε εκπαιδευτικούς, εργαζομένους της ΔΕΗ και τροφίμους ιδρυμάτων.