Συσκέψεις Μαξίμου: Τα τρία ζητήματα που μένει να αποσαφηνιστούν

Συσκέψεις Μαξίμου: Τα τρία ζητήματα που μένει να αποσαφηνιστούν

Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρία ζητήματα πάνω στα οποία υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων. Τα ζητήματα αυτά αφορούν το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και το που θα γίνεται χρήση των μασκών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η 4 Μαΐου παραμένει η ημερομηνία - κλειδί για πιθανή, μερική άρση των μέτρων περιορισμού. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαδοχικές συσκέψεις με ειδικούς, κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα θα ανακοινώσει με διάγγελμα τις αποφάσεις του, ενώ η όποια χαλάρωση θα αξιολογείται ανά δύο εβδομάδες.

Το σχέδιο «ξεκλειδώματος» θα  φτάσει χρονικά μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, ενώ μέσα στις επόμενες 60 μέρες θα ανοίγουν σταδιακά καταστήματα αρχής γενομένης από τα μικρότερα, θα περιορίζεται ο περιορισμός στην κίνηση (κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων)  και θα καταγράφεται  σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υποτροπή στον έλεγχο της πανδημίας θα επανέρχονται τα μέτρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως όταν ξεκινήσει το άνοιγμα της πρώτης φάσης θα πάψει να υφίσταται και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, θα υπάρξει σιγά σιγά απελευθέρωση για μετακινήσεις κι εκτός έδρας.

Αντίστοιχα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για τρίπτυχο, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία η έξοδος στην κοινωνία και την αγορά, συνέχιση τήρησης κάποιων κανόνων στη ζωή μας και σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα. 

«Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με το ότι, πρώτον, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι αυτονόητο ότι θα βγούμε ξανά στην κοινωνία και την εργασία. Προφανώς δεν καθίσαμε σε καραντίνα για να είμαστε μονίμως σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ξαναβγούμε σταδιακώς αλλά χωρίς εκπτώσεις στην υγεία. Δεύτερη βασική παραδοχή είναι ότι ορισμένοι από τους κανόνες τους οποίους τηρήσαμε με αυστηρότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (…) Θα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, θα προστατεύονται οι ευάλωτοι, θα αποφεύγουμε τους μεγάλους κοινωνικούς συγχρωτισμούς άρα, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε. Το τρίτο, είναι ότι η μετάβαση δεν θα γίνει με τρόπο αυτόματο. Θα είναι στην πραγματικότητα μια σταδιακή μετάβαση, θα πάρει χρόνο, όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος ουσιαστικά θα έχουμε φάσεις στις οποίες θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που υφίστανται, θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να αλλάζουμε λίγο τη ροή των πραγμάτων. Θα είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, σε συνδυασμό μάλιστα με θέματα όπως ότι άδεια ειδικού σκοπού εκτείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι «είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό». Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία, ανέφερε, θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό. Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση. Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιότητα το β' 15νθήμερο του Μαΐου, ανέφερε.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει και απογευματινές βάρδιες στα σχολεία, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: θα επιχειρηθεί η λειτουργία των σχολείων, χωρίς να υφίστανται απογευματινές βάρδιες.

Διαβάστε ακόμα: 

Γ. Γεραπετρίτης: Τρεις βασικές αρχές για τη μετάβαση στην κανονικότητα το επόμενο δίμηνο

Στέλιος Πέτσας: Μέχρι πότε θα στέλνουμε SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις για άρση των μέτρων - Οι κρίσιμες αποφάσεις για τα σχολεία