Συρρίκνωση 38% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β' τρίμηνο
Morgan Stanley

Συρρίκνωση 38% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β' τρίμηνο

Κάθε μέρα που περνάει και μία πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά οι αναλυτές της Morgan Stanley υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για - 3,4% στο α’ τρίμηνο (έναντι -2,4% προηγουμένως) και -38% στο β’ τρίμηνο (έναντι -30% προηγουμένως).

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα μέτρα για social distancing και το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω του lockdown εξαπλώνονται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και οδηγούν σε κατάρρευση την οικονομική δραστηριότητα. Η Morgan Stanley, μάλιστα, δεν αναμένει μόνο πιο βαθιά ύφεση αλλά και πιο αργή ανάκαμψη. Η πρόβλεψή της για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 20,7% στο γ’ τρίμηνο υποδεικνύει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο θα καλύψει μόλις το 35% από το χαμένο έδαφος ολόκληρου του α’ εξαμήνου.

Συνολικά για το 2020 η Morgan Stanley «βλέπει» ύφεση στις ΗΠΑ της τάξης του 5,5%. Αν επιβεβαιωθεί το καταστροφικό αυτό σενάριο τότε η αμερικανική οικονομία θα έχει εμφανίσει στο τρέχον έτος την πιο σφοδρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας από το 1946.