ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τ. Θεοδωρικάκος καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τ. Θεοδωρικάκος καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»

Αποφεύγοντας να απαντήσουν για τις αποκαλύψεις σχετικά με το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασαν την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου σημειώνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί «μία από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων».

«Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, την αριστεία τίμησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος ''ΦιλόΔημος'', σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!», αναφέρουν στη γραπτή τους δήλωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης, το πρόγραμμα «έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα, από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι, σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο», υποστηρίζουν, επικαλούμενοι 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

«Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές», αναφέρεται στη δήλωση.

Επιπρόσθετα, τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «δραματική» επιβράδυνση της πορείας εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2ο εξάμηνο του 2019 «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», που μάλλον «δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του ΦιλόΔημος''...Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα», τονίζουν και προσθέτουν ότι «η δυνατότητα μεταφοράς έργων του ''ΦιλόΔημος'' ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη, αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ», κάτι που «αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του υπουργού Εσωτερικών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ