Συρία: Οι αντάρτες που έλεγχαν θύλακα νότια της Δαμασκού δέχθηκαν να παραδοθούν

Συρία: Οι αντάρτες που έλεγχαν θύλακα νότια της Δαμασκού δέχθηκαν να παραδοθούν

Οι αντάρτες σε μια από τις τελευταίες περιοχές κοντά στη Δαμασκό που δεν είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού συμφώνησαν σήμερα να παραδοθούν, όπως μετέδωσαν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών.

Μια πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των ομάδων των ανταρτών και της συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι κάποιοι από τους μαχητές που βρίσκονται στον θύλακα γύρω από τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ συμφώνησαν να μεταφερθούν στην ανατολική Συρία, όπου το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει κάποια εδάφη και άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει εικόνες από μεγάλα σύννεφα καπνού πάνω από μια σειρά κτιρίων την ώρα που έπεφτε ομοβροντία ρουκετών του πυροβολικού. Παράλληλα ακούγονταν τα πυρά αυτόματων όπλων και ο ήχος μακρινών εκρήξεων.

Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στόχο τον καταυλισμό Γιαρμούκ και την περιοχή αλ Χάτζαρ αλ Άσουαντ, που βρίσκονται νότια της Δαμασκού.

Στο μεταξύ οι Σύροι αντάρτες άρχισαν να απομακρύνονται χθες Πέμπτη από την Ντουμάιρ, έναν θύλακα βορειοανατολικά της Δαμασκού, βάσει συμφωνίας που σύναψαν με την κυβέρνηση. Αντάρτες σε μια γειτονική περιοχή, την ανατολική Κάλαμουν, επίσης ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να αποχωρήσουν.

Χιλιάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και οι οικογένειες των ανταρτών, αναμένεται να αναχωρήσουν μαζί τους με κατεύθυνση τη βόρεια Συρία.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι τέτοιου είδους «απομακρύνσεις» περιλαμβάνουν τον εκτοπισμό αμάχων υπό την απειλή αντιποίνων ή την αναγκαστική στρατολόγηση. Η κυβέρνηση το διαψεύδει.

Μετά την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα νωρίτερα αυτό τον μήνα, η παράδοση της Ντουμάιρ και της Κάλαμουν αφήνει μόνο έναν μικρό θύλακα νότια της Δαμασκού εκτός του ελέγχο της κυβέρνησης στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου AP)