Συρία: Επαναπατρίζονται 800 Ιρακινοί πρόσφυγες

Συρία: Επαναπατρίζονται 800 Ιρακινοί πρόσφυγες

   Μια πρώτη ομάδα 800 Ιρακινών προσφύγων έφυγε σήμερα από τη βορειοανατολική Συρία για να επιστρέψει στο Ιράκ και εκατοντάδες άλλοι θα ακολουθήσουν τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Συνολικά, "η ιρακινή κυβέρνηση δέχθηκε την επιστροφή 800 οικογενειών", πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Οι πρόσφυγες ζούσαν σε χωριά της βορειοανατολικής Συρίας εδώ και χρόνια. Ορισμένοι μεταξύ αυτών διέφυγαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μετά την επέκτασή της στο Ιράκ, ενώ άλλοι ήταν ήδη εκεί πριν, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Αυτή η πρώτη ομάδα εγκατέλειψε τη Συρία μέσω του σημείου διέλευσης Αλ-Γιαρουμπίγια, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτοί οι πρόσφυγες, των οποίων η ταυτότητα είχε "εξακριβωθεί εδώ και έναν χρόνο για λόγους ασφαλείας", "υπέφεραν από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη Συρία".

Τα 11 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία υπονόμευσαν την οικονομία της χώρας, όπου σχεδόν το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και 12,4 εκατομμύρια Σύροι υποφέρουν από την πείνα.

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες ιρακινές οικογένειες, ορισμένες μεταξύ αυτών συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, μεταφέρθηκαν στο Ιράκ από τον υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Χολ που διοικείται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία.

Στο απόγειό του, το Ισλαμικό Κράτος ήλεγχε μεγάλες εκτάσεις στην ιρακοσυριακή ζώνη πριν από την ήττα του το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία.