Συρία: Έως τον Μάρτιο τα πρώτα εμβόλια στην περιοχή ελέγχου των ανταρτών

Συρία: Έως τον Μάρτιο τα πρώτα εμβόλια στην περιοχή ελέγχου των ανταρτών

Η βορειοδυτική Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, αναμένεται να λάβει έως τον Μάρτιο τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Covax.

Η επαρχία Ιντλίμπ και οι γύρω περιοχές θα λάβουν 336.000 δόσεις του εμβολίου, «καλύπτοντας περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο του ΠΟΥ στη Συρία.

Περίπου «το 35% με 40% των εμβολίων θα είναι διαθέσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και το 60-65% το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ. Σχεδόν 120.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή μέχρι τον Μάρτιο, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας Υγείας. «Θα καλύψουν 60.000 άτομα», ανάμεσά τους μέλη ιατρικού προσωπικού, ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος Ιμάντ Ζαχράν.

Σε μια Συρία κατακερματισμένη από τον πολυετή πόλεμο, οι τοπικές αρχές σε εδάφη που ακόμη ελέγχουν αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, είχαν ζητήσει την ένταξη των περιοχών τους στο πρόγραμμα Covax, που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 σε μειονεκτούσες χώρες. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η περιοχή έχει καταγράψει επίσημα 21.136 κρούσματα του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 408 θανάτων.

Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει το προπύργιο Ιντλίμπ, στο οποίο κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ – πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, αλλά και μικρές ομάδες ανταρτών, που στηρίζονται από την Άγκυρα, στα τουρκικά σύνορα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Δαμασκού τον Ιανουάριο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Covax, επιτρέποντας επίσης χθες Δευτέρα τη χρήση στην επικράτειά της του εμβολίου της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος, Sputnik V.

Το καθεστώς έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για αποτροπή παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε οχυρά της αντιπολίτευσης. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ζήτησε μια «δίκαιη» διανομή εμβολίων, υπενθυμίζοντας ότι «η συριακή κυβέρνηση δεν ντράπηκε ποτέ να παρεμποδίσει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Οι κουρδικές περιοχές ειδικότερα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, βρίσκονται στο έλεος του καθεστώτος, και δεν επωφελούνται πλέον από το διασυνοριακό πρόγραμμα βοήθειας που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ, το οποίο στο παρελθόν επέτρεπε την είσοδο διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Διεξάγονται συζητήσεις με τον ΠΟΥ για τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ένας Κούρδος τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.