Συρία: Αργές προόδους σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη φυλακή Γκουαϊράν

Συρία: Αργές προόδους σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη φυλακή Γκουαϊράν

Οι κουρδικές δυνάμεις προχωρούσαν σήμερα με αργούς ρυθμούς μέσα στη φυλακή της επαρχίας Χασάκα, όπου εισήλθαν πριν έξι ημέρες μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ γύρω από αυτή συνεχίζονται σποραδικές συγκρούσεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από εκατό τζιχαντιστές μέσα και έξω από τη φυλακή Γκουαϊράν, που ελέγχεται από την ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, συμμετείχαν σε συντονισμένη επίθεση στις 20 Ιανουαρίου.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ προσπαθούν έκτοτε να ανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής.

“Συνεχίζουν σήμερα να διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες στους κοιτώνες της φυλακής” και τα περίχωρά της, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στη διάρκεια της νύκτας, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει επισημάνει ότι πρόκειται για “τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη” επίθεση του ΙΚ από την ανακοίνωση της ήττας του τον Μάρτιο του 2019.

Συνολικά από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 181 ανθρωποι, εκ των οποίων 124 τζιχαντιστές, 50 Κούρδοι μαχητές και επτά άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Ο Φάρχαντ Σάμι, εκπρόσωπος των SDF, επεσήμανε ότι οι κουρδικές δυνάμεις ζήτησαν από τα μέλη του ΙΚ να παραδοθούν, απορρίπτοντας την πρόταση για “συνομιλίες”.

Σύρος επικεφαλής του ΙΚ διαπραγματεύεται με τους Κούρδους για τον τερματισμό των συγκρούσεων με αντάλλαγμα την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες τζιχαντιστές, εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ξένοι μαχητές του ΙΚ είναι αντίθετοι σε αυτή τη στρατηγική, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Από στρατιωτικής άποψης το θέμα έχει σχεδόν διευθετηθεί”, διαβεβαίωσε υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξηγώντας ότι οι κουρδικές δυνάμεις αναγκάστηκαν “να αναβάλουν (την επίθεση στη φυλακή) εξαιτίας της παρουσίας εκεί ανηλίκων και προκειμένου να αποφύγουν πολλές απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων”.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες ανήλικοι κρατούνται στο Γκουαϊράν. Σε αυτό το πρώην σχολείο που μετατράπηκε σε φυλακή βρίσκονται τουλάχιστον 3.500 μέλη του ΙΚ, περιλαμβανομένων Δυτικών, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Η ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων επανέλαβε την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα να τη βοηθήσει, φοβούμενη ότι το ΙΚ θα ενισχυθεί και πάλι.

“Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας”, δήλωσε σήμερα ο Άμπντελ Καρίμ Ομάρ, υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος.