Σύψας: Λήψη μέτρων αν το κέντρο της Αθήνας πλησιάσει στο «κόκκινο»

Σύψας: Λήψη μέτρων αν το κέντρο της Αθήνας πλησιάσει στο «κόκκινο»
Eurokinissi

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν διατρέχουν οι άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας μέσα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων διαπιστώνεται στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 35-54 ετών, ενώ ο ηλικιακός μέσος όρος των προσβληθέντων από τον ιό έχει πέσει στα 46 έτη. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Ν. Σύψας προειδοποίησε ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πλησιάζει στο «κόκκινο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων.

Τα σημερινά αποτελέσματα των ελέγχων που έδειξαν 671 νέα κρούσματα, δηλαδή 195 λιγότερα από χθες παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν, δίνουν ελπίδες να επιστρέψει σε καθοδική πορεία η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα. Ωστόσο, η πτώση του ηλικιακού μέσου όρου στους προσβληθέντες από τον ιό δείχνει ότι την περίοδο αυτή τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν διατρέχουν οι άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας μέσα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων διαπιστώνεται στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 35-54 ετών.

Το εύρημα αυτό, οδηγεί τους ειδικούς να επανέρχονται, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας, με τη σωστή χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

Για την ώρα ο μέσος ρυθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στα 657 περιστατικά την ημέρα, όμως ο δείκτης θετικότητας στα τεστ, συνεχίζει την καθοδική του πορεία, φτάνοντας σήμερα στο 2,49%, χαμηλότερα από το επιθυμητό όριο του 3% ή το ανεκτό όριο του 4%.

Παρά το γεγονός αυτό, οι ΜΕΘ παραμένουν επιφορτισμένες, καθώς η πληρότητα παραμένει στο 60%, με τους διασωληνωμένους να ανεβαίνουν σήμερα στους 340, παρά την σημαντική αποσυμφόρηση που έχει καταγραφεί.

Πέρα από την Αττική, στην οποία δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση επειδή εδώ κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, στο επίκεντρο της παρακολούθησης την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Λέσβου, Καλύμνου, Ροδόπης, Αργολίδας και Χαλκιδικής, όπου η συχνότητα των μολύνσεων είναι αυξημένη αναλογικά με τον πληθυσμό των περιοχών αυτών.

Ν. Σύψας: Λήψη μέτρων αν ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πλησιάσει στο «κόκκινο»

Ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο «κόκκινο» προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. όπως την ανάκληση προηγούμενων θετικών εισηγήσεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε πως «μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60% αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος».

Όπως είπε ο κ. Σύψας, «αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή». 

Ανέφερε επίσης πως είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί.

Όπως σημείωσε, «με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να γίνει σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες»

Ο κ. Σύψας επισήμανε πως υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. «Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα πως «αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο».

Ανέφερε επίσης πως «οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων».