super

super

Η απόφαση για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης μετά την περίφημη υπόθεση «εξαγοράς» της δεύτερης από ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη βάζει από χθες νέο μπουρλότο στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Η ετυμηγορία της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) προκαλεί ήδη τεράστιες αναταράξεις με πολλούς να φοβούνται, πλέον, ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο όσο προχωράμε προς το τέλος της σεζόν.

Οι συνέπειες θα είναι ασφαλώς και πολιτικές. Για ένα μεγάλο κομμάτι Βορειοελλαδιτών το θέμα θεωρείται μείζον επειδή ερμηνεύεται σαν προσπάθεια "του κράτους της Αθήνας" να κόψει το δρόμο του ΠΑΟΚ -αν όχι να εξοστρακίσει την ομάδα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Άλλωστε, στο χθεσινό ματς πρωταθλήματος (1-0 ο ΠΑΟΚ τον Βόλο) οι οπαδοί σήκωσαν πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο... Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν... Αυγενάκη τελείωσες»!  

Ήδη ο υφυπουργός, με το που έγινε γνωστή η απόφαση προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί μιλώντας για «επαχθή ποινή» και μάλιστα "χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση": "Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση".  

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ανοίγει παράθυρο αλλαγής της απόφασης ή και απαλλαγής των δύο ομάδων. Η όλη ιστορία θα κριθεί τελεσίδικα από τους αθλητικούς δικαστές του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Super League, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τις ποινές ή να τις εξαφανίσει. 

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο απόψεις: άλλοι νομικοί υποστηρίζουν ότι η επιτροπή δεν έχει δικαίωμα -άρα και περιθώριο- να αλλάξει την εισήγηση που θα πάρει στα χέρια της και άλλοι πως διατηρεί τη δυνατότητα να μπει και πάλι στην ουσία και να αποφασίσει διαφορετικά. 

Στο τελευταίο αυτό ενδεχόμενο ένα πιθανό σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι να αφαιρεθούν τελικά 6 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ με κάποιο σκεπτικό και να υποβιβαστεί μόνο η Ξάνθη. Τότε οι συνέπειες για τον πρωτοπόρο του φετινού πρωταθλήματος θα είναι απειροελάχιστες και μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων. 

Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ βρίσκεται 2 βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό. Έχει 52 πόντους έναντι 51. Αν του αφαιρεθούν 6, η βαθμολογία θα διαμορφωθεί: 

1. Ολυμπιακός 51

2. ΠΑΟΚ           46

Επειδή όμως ακολουθεί στις 23 Φεβρουαρίου το μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα, αν νικήσει ο ΠΑΟΚ και δεν έχουν χάσει οι δύο αντίπαλοι κανένα από τα ως τότε παιχνίδια τους, η διαφορά θα μειωθεί στους 2 βαθμούς υπέρ του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι θα περάσουν στα πλέι οφ  και θα μπορέσουν μετά, από τη ίδια σχεδόν αφετηρία, να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή περίπου επί ίσοις όροις.