Συντονισμός διπλωματικών ενεργειών κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Συντονισμός διπλωματικών ενεργειών κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο  της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας ενώ υπενθυμίζεται ότι αύριο θα λάβει χώρα στην Κύπρο έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο. 

Από την πρώτη στιγμή μετά τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα να  εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων επισημαίνοντας πως πρόκειται για απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή και γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές.

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει πως σαράντα επτά χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος ώστε να καταδικαστούν διεθνώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αντιβαίνουν των αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η εν λόγω προαναγγελία «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

 Για την νέα πρόκληση της Άγκυρας θα ενημερωθούν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και οι πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα μετά τις σημερινές εξαγγελίες του Ερσίν Τατάρ και του Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κύπρου συγκάλεσε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για αύριο στις 11 το πρωί, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένες οδηγίες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις ενώ έχει  αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.