Συντηρεί την εμπρηστική ρητορική για τα νησιά η Τουρκία, θέτει θέμα κυριαρχίας τους

Συντηρεί την εμπρηστική ρητορική για τα νησιά η Τουρκία, θέτει θέμα κυριαρχίας τους

Συνεχίζει να συντηρεί την επιθετική ρητορική της η Τουρκία κατά της Ελλάδας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να θέτει σήμερα θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών λέγοντας πως αν δεν αφοπλιστούν «θα συζητηθεί η κυριαρχία τους». «Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», απαντάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας διαμηνύοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» και να γνωστοποιεί ότι έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. «Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει της παραβιάσεις», ανέφερε, «θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. «Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού», είπε και πρόσθεσε:

«Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, αναφέρουμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες. Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση».

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», πρόσθεσε, στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber και τονίζοντας ότι «η Άγκυρα έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις» και «δεν άφησε τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά», αναφερόμενος σε δήθεν παραβιάσεις από πλευράς Ελλάδας.

«Επιστημονική έρευνα; Μπορεί, αν πάρεις άδεια από την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν αλλάζει ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», υπογράμμισε.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το ελληνικό Υπουργέιο Εξωτερικών να στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι «απορρίπτει εν τω συνόλω τους τις τουρκικές αιτιάσεις» και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου. να υπογραμμίζει πως «οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο ίδιος.

«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο"», τόνισε ο Α. Παπαϊωάννου και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».

Οι ισχυρισμοί του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Στο θέμα των νησιών όμως επανήλθε το απόγευμα η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά, η οποία και υποστήριξε σύμφωνα με την Yenisafak πως η Ελλάδα «διέπραξε το 2022 με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα 229 παραβιάσεις αναφορικά με τις νήσους σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς».

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας πρόσθεσε, συνιστούν «εκ βάθρων παραβίαση των συνθηκών».

Μάλιστα ανέφερε ότι «παρά όλες τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες καθώς και τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της Τουρκίας παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνομιλίες».

Αντίστοιχες δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά έχει κάνει κατ' επανάληψη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.