Συνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Ολαφ Σολτς

Συνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τήρησε την αρχή της αναλογικότητας με το εμβληματικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας τον περασμένο μήνα έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες προκειμένου να δικαιολογήσει νομικά τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PSPP.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να συμφώνησε να διαβιβαστούν στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν αδημοσίευτα έγγραφα, τα οποία δικαιολογούν τις πολιτικές της.

O Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να τα παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και τη γερμανική κυβέρνηση. 

Οι πηγές πρόσθεσαν στο Reuters ότι ενώ τα έγγραφα είναι αδημοσίευτα, πολλά είχαν κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν εξέτασε τις κατηγορίες κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Μετά την υποβολή των εγγράφων, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσει η γερμανική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα αν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε τον Μάιο ότι η ΕΚΤ παραβίασε τη δικαιοδοσία της με τις αγορές κρατικών ομολόγων άνω των 2 τρισ. ευρώ, διατάσσοντας την Bundesbank να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.