7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Σύννομη η κράτηση του Οσμάν Καβαλά

Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Σύννομη η κράτηση του Οσμάν Καβαλά

Η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, το πλέον υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο της χώρας, αποφάσισε την Τρίτη ότι η κράτηση του Οσμάν Καβαλά είναι σύννομη, παρατείνοντας έτσι την προφυλάκιση του. 

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά κατά της νομιμότητας του εντάλματος σύλληψής του, με οριακή πλειοψηφία 8 έναντι 7, τονίζοντας οτι δεν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του. 

Πριν λίγες μέρες εξάλλου, το 36ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε απορρίψει την έφεση που είχε υποβάλλει η νομική υπεράσπιση του γνωστού επιχειρηματία ο οποίος έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια προφυλάκισης. 

Τον Οκτώβριο, ο προϊστάμενος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εισηγήθηκε τρις ισόβια για τον επιχειρηματία τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει προσωπικά  ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».

Ο Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός.

Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο του 2020, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016. 

Ο Οσμάν Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πάνω από ένα χρόνο πριν, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».