Συνομιλώντας με τους δύσπιστους

Συνομιλώντας με τους δύσπιστους

Λόγω των ακαδημαϊκών μου καθηκόντων, συμβαίνει να συναναστρέφομαι καθημερινά με πολλούς καθηγητές, μορφωμένους ανθρώπους και φοιτητές, των οποίων η γνώμη για τους εμβολιασμούς διαφέρει.

Η πλειοψηφία των παραπάνω θεωρεί τους εμβολιασμούς μια αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μειοψηφία των μορφωμένων, με τους οποίους συνομιλώ, θεωρεί τον ιό μια «γριπούλα» την οποία έχουν εκμεταλλευτεί οι φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να πλουτίσουν. Με αυτούς, βέβαια, δεν μπορείς να κάνεις σοβαρό διάλογο. 

Η μειοψηφία των φοιτητών αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα του ιού αλλά εκτιμά ότι «εμείς είμαστε νέοι και ο ιός δεν μας πιάνει». Αυτό, μέχρι που o Boris Johnson τους προειδοποίησε ότι, χωρίς διαβατήριο εμβολίου, δεν πρόκειται να «ξαναδούν» night club από Σεπτέμβριο και μετά. Κατόπιν τούτου, όπως μου εκμυστηρευθήκαν, δεν «χάνουν και τίποτα» να κάνουν το εμβόλιο. Να σημειώσω εδώ ότι ο Johnson εκτιμά πως, με την παραπάνω «απειλή», 34% των νέων ηλικίας 18-29 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ίσως και να εμβολιαστούν.

Για να δούμε και τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα. Στα τέλη Ιουλίου, 17% των Ελλήνων ηλικίας 18-24 είχε εμβολιστεί πλήρως. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 43% στην ηλικία των 25-49 ετών. Τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι σαφώς καλύτερα από εκείνα της Πορτογαλίας (ήτοι, 7% στους νέους ηλικίας 18-24 ετών και 40% στην ηλικιακή ομάδα των 25 με 49 έτη). Τα καταφέρνουμε, επιπλέον, καλύτερα από το 9% των πλήρως εμβολιασμένων νέων 18-24 στην Ισπανία και κάπως χειρότερα από το 45% της ηλικιακής ομάδας 25 με 49 έτη στην Ισπανία.

Οι νέοι, λοιπόν, δείχνουν τον δρόμο των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Οι οποίοι προφανώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο εμβολιασμός, αφενός μεν, σώζει ζωές, αφετέρου δε, μειώνει το ρίσκο του μακροχρόνιου ιού (long covid) το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πονοκεφάλους, αϋπνία, δύσπνοια και μυϊκούς πόνους. Συμπτώματα τα οποία «επιμένουν» μέχρι και 6 μήνες μετά το κρούσμα κορονοϊού...

* Ο Κώστας Μήλας είναι  καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool