Συνομιλίες της Τζάνετ Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης

Συνομιλίες της Τζάνετ Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε αντάλλαξε απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν για θέματα αμοιβαίου «προβληματισμού», στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Κινέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Η Τζάνετ Γέλεν συζήτησε τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις και τη σημασία της συνεργασίας σε τομείς που είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έθεσε θέματα που προκαλούν ανησυχία στην Ουάσινγκτον ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. « Οι δυο αξιωματούχοι αντάλλαξαν επίσης ειλικρινά απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εξέφρασαν την προθυμία τους να διατηρήσουν την επικοινωνία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Λιου, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της Κίνας στις εμπορικές συνομιλίες του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον από τότε που ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε προ ημερών, την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με την νέα αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση των υπηρεσιών της κυρίας Τάι, η αμερικανίδα αντιπρόσωπος εξέφρασε τις «ανησυχίες» της και εξέθεσε τις «κατευθυντήριες αρχές» και τις «προτεραιότητες» της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν για τη χάραξη εμπορικής πολιτικής «με επίκεντρο» τους αμερικανούς εργαζομένους. Είπε ακόμη στον συνομιλητή της πως ανυπομονεί για τις μελλοντικές επαφές τους, καθώς για την ώρα ακόμη «μελετά» τη διμερή εμπορική σχέση. Η συνδιάλεξη χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής» στην ανακοίνωση.