Συνομιλίες μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Συνομιλίες μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Νέα συνομιλία -εξ αποστάσεως- θα έχουν την Κυριακή ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, προτού συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι είχαν τηλεδιάσκεψη το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών της Παρασκευής, «επετεύχθη ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι να επαναλάβουν αυτόν τον διάλογο εξομάλυνσης την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια την Πέμπτη με την παρουσία τους στις Βρυξέλλες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Το θέμα είναι να δηλωθεί πως αυτή η περιοχή της Ευρώπης επιδιώκει την ολοκλήρωση, την ειρήνη, τη σταθερότητα, μια πολύ μεγάλη εγγύτητα με την Ε.Ε. Υπάρχει στην υπόθεση αυτή ένα τεστ ευρωπαϊκής ηγεσίας», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του, που ανακηρύχτηκε το 2008. Ο διάλογος των δύο πλευρών άρχισε το 2011 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η κατάσταση δείχνει αρκετές φορές να επιδεινώνεται.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Πρίστινα ότι θέλει να «εκδιώξει τον σερβικό λαό από το Κόσοβο», εγείροντας τελωνειακούς φραγμούς και εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού.

Περίπου 120.000 Σέρβοι παρέμειναν στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο ανάμεσα σε αυτονομιστές Αλβανούς-Κοσοβάρους και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99).

Η Πρίστινα είχε επιβάλλει στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους τελωνειακούς δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα, απόφαση που καταδίκασαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες. Οι δασμοί επιβλήθηκαν μετά την άρνηση της Ιντερπόλ να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου. Η Πρίστινα κατηγορεί το Βελιγράδι ότι ευθύνεται για την απόρριψη αυτή.