ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Σαουδική Αραβία - Ιράν: Συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων τους 

Συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων τους 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες και Ιρανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν απευθείας συνομιλίες σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων, τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Σαουδικής Αραβίας-Ιράν έλαβε χώρα στη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου και περιελάμβανε συζητήσεις για τις επιθέσεις των Χούθι. Το κλίμα ήταν θετικό, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα. 

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν άμεσα όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε σχόλιο. Δεν ήταν διαθέσιμοι άμεσα αξιωματούχοι του Ιράν για να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε ότι έγιναν συνομιλίες με το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα καταγράφεται ενώ Ουάσινγκτον και Τεχεράνη προσπαθούν να αναβιώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, στην οποία το Ριάντ ήταν αντίθετο, κι ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν να τερματιστεί η σύγκρουση στην Υεμένη, που θεωρείται από πολλούς πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.