Χωρίς παράγραφο για Τουρκία το προσχέδιο προς το παρόν - Επιμένει σε βέτο η Κύπρος
Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς παράγραφο για Τουρκία το προσχέδιο προς το παρόν - Επιμένει σε βέτο η Κύπρος

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη στάση που θα υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, με πηγές του πρακτορείου Reuters να αναφέρουν ότι η Κύπρος στρέφεται προς το ενδεχόμενο να βάλει "βέτο" στις κυρώσεις στην Λευκορωσία, αν δεν ληφθεί σχετική απόφαση και για τις κυρώσεις που αφορούν την Άγκυρα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 δεν περιέχει ακόμη παράγραφο για την Τουρκία.

Υπάρχει σχετική πρόβλεψη ωστόσο για τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι και ζητήματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ - Κίνας.

Η Κύπρος επιμένει για κυρώσεις στην Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα, κύπριος διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Λευκωσία δεν θα παρεκκλίνει από την απόφασή της να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιμένοντας να επιβληθούν κυρώσεις και την Τουρκία.

«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των προτάσεών μας» τόνισε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Λευκωσίας. 

«Υποθέτω πως θα υπάρξει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν το αποκλείω να υπάρξει τελικά κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν δεν θα πόνταρα σε μία ευτυχή έκβαση» σχολίασε ο Κύπριος διπλωμάτης.