ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Συνεργάτης της Μέρκελ: Να αγοράσουμε άμεσα κινέζικα και ρωσικά εμβόλια

Συνεργάτης της Μέρκελ: Να αγοράσουμε άμεσα κινέζικα και ρωσικά εμβόλια
APimages

Ένα ανώτερο μέλος του συντηρητικού μπλοκ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ζητά η Γερμανία να αγοράσει εμβόλια σε εθνικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε «αργή» σε αυτό το ζήτημα.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, εκ των ηγετών του αδελφού κόμματος CSU των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να αγοράσει από τη Ρωσία και την Κίνα για να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει τη μεγάλη και αργή Ευρώπη σε ένα τόσο ουσιαστικό ζήτημα», δήλωσε ο Ντόμπριντ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη. «Πρέπει να εγκρίνουμε και να αγοράσουμε ρωσικά και κινέζικα εμβόλια σε εθνικό επίπεδο για να αντισταθμίσουμε τα ελλείμματα σε επίπεδο ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Ντόμπριντ είπε ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέες μεταλλάξεις αποτελούν το 20% των λοιμώξεων στη χώρα. «Το πρωταρχικό συμφέρον μιας χώρας είναι να παραγγέλνει αρκετά εμβόλια για τους δικούς της ανθρώπους», είπε.

Τα σχόλια του μέλους του CSU έρχονται την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών άσκησε πρόσφατα σφοδρή κριτική τόσο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Γερμανία χορηγεί λιγότερες από 4 δόσεις ανά 100 άτομα, σε σύγκριση με 19 για το Ηνωμένο Βασίλειο και 13 για τις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν προγράμματα εμβολιασμού λίγες εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η Γερμανία θα χρειαστεί 2,8 χρόνια για να εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού με εμβόλιο δύο δόσεων

Η παράκαμψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Γερμανία θα μπορούσε αμέσως να αγοράσει και να διανείμει εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα. Ο αρμόδιος εθνικός ρυθμιστής  θα πρέπει να εξετάσει τα δεδομένα από τα εμβόλια για να διαπιστώσει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.