Συνεργατικό Μοντέλο Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών, από το ΥΠΕΣ

Συνεργατικό Μοντέλο Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών, από το ΥΠΕΣ

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, η οριζόντια διασύνδεσή τους και η σχέση τους με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλας Κατσαβριά για ένα «Συνεργατικό Μοντέλο Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών», την οποία υιοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «Προς μια Εθνική Πολιτική για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες», ενταγμένη στο πλαίσιο της Εθνικού & Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Το «Συνεργατικό Μοντέλο Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών» αποτελεί προϊόν πολύχρονης προσπάθειας της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων (ΕΕΒΕΠ) και συστηματικής επεξεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας (ΕΒΕ) και της ΕΕΒΕΠ.

«Υπάρχουν 280 περίπου Δημοτικές Βιβλιοθήκες που διαθέτουν περίπου 3.000.000 τίτλους, απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων - συνήθως χωρίς επιστημονική κατάρτιση, λαμβάνουν ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, αδυνατούν να αναπτύξουν ψηφιακές υπηρεσίες υποστήριξης βιβλιοθήκης εκτός από τις μεγάλες και καλά οργανωμένες. Επίσης, δεν υπάρχει καμία μορφή συνεργασίας των βιβλιοθηκών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο ώστε να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους και να μειώσουν τα κόστη τόσο στη συντήρηση και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων όσο και στην εισαγωγή του υλικού σε αυτά», τόνισε η κ. Κατσαβριά αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση και πρότεινε την οριζόντια συνεργασία του συνόλου των δημοτικών βιβλιοθηκών και τη σύνδεσή τους με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ως τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξής τους και υπέρβασης των σημερινών προβλημάτων. Όπως αναφέρει η ίδια τα οφέλη που θα προκύψουν, είναι:

α) Η δημιουργία του Ελληνικού Συλλογικού Καταλόγου (ΕΛΣΥΚΑ), τον οποίο θα διαχειρίζεται και θα υποστηρίζει η ΕΒΕ και στον οποίο θα συμμετέχουν το σύνολο των 280 ελληνικών δημοτικών βιβλιοθηκών,

β) Η δημιουργία του Ενιαίου Καταλόγου Ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών, και

γ) Η αναβάθμιση των τοπικών συστημάτων αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών (ILS) ή την απόκτηση νέων συστημάτων ILS για τις 60 μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες ελληνικές δημοτικές βιβλιοθήκες.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η βουλευτής, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση της ίδιας, της ΕΕΒΕΠ και της ΕΒΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι δημοτικές βιβλιοθήκες ως θεσμός αλλά και ως δραστηριότητα, αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της ανάπτυξης και της αποδοτικής λειτουργίας ενός εθνικού συστήματος πληροφόρησης» και ανέθεσε την υλοποίηση του έργου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο οποίος παρευρίσκετο στη συνάντηση, δεσμεύθηκε να συγκροτήσει άμεσα ομάδα έργου προκειμένου να συντονίσει την προσπάθεια αυτή.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας (ΕΒΕ) Φίλιππος Τσιμπόγλου και η πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων (ΕΕΒΕΠ) Χριστίνα Κυριακοπούλου συνοδευόμενη από τον συνεργάτη της και μέλος της Ένωσης κ. Μπράτη Παντελή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ