Συνεργασία Fincantieri - ONEX για την Ελευσίνα - Είσοδος των Ιταλών στο μετοχικό σχήμα

Συνεργασία Fincantieri - ONEX για την Ελευσίνα - Είσοδος των Ιταλών στο μετοχικό σχήμα

Την είσοδο της Ιταλικής Fincantieri Group, στη θυγατρική εταιρεία της ONEX που θα τρέξει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξυγίανση και θα θέσει σε πλήρη λειτουργία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να ανακοινώσουν αργότερα το μεσημέρι από κοινού το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ONEX.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνεργασία των δύο εταιρειών θα είναι σε πολλαπλό επίπεδο και έχει την πλήρη στήριξη της DFC της Αμερικανικής χρηματοδοτικής τράπεζας. 

Η σημαντικότερη πτυχή της συμφωνίας αφορά στη μετοχική συνεργασία, αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στο Ναυπηγείο Ελευσίνας από την Ιταλική πλευρά για την περαιτέρω ανάπτυξη του αμυντικού τομέα.

Όπως άλλωστε έχει ενημερώσει εγκαίρως το Liberal το Ναυπηγείο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης και ο σχετικός φάκελος πάρει το δρόμο της υπαγωγής στο Άρθρο 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα μετά την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο, θα γίνει διάσπαση και ανάπτυξη εμπορικού και αμυντικού  ναυπηγείου, μέσα από ξεχωριστούς οργανισμούς του ίδιου ομίλου για να διασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και προχωρήσει η συνεργασία θα πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία των τελευταίων ετών στην ναυπηγική βιομηχανία.

Την προαναγγελία για την ανακοίνωση της συνεργασίας έκανε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να σας πω, για να μην λέω αυτά που ξέρετε και τα επαναλαμβάνω, ότι εάν όλα πάνε καλά και με τον κύριο Ξενοκώστα σήμερα το μεσημέρι θα κάνουμε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση όσον αφορά τα Ναυπηγία της Ελευσίνας λύνοντας και μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα πολλών ετών πάνω σε αυτό το θέμα».

«Αυτό θα έρθει σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκληρώσεως του διαγωνισμού για τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά και τη νίκη εκεί του κυρίου Προκοπίου. Άρα δημιουργούμε ξανά τις βάσεις για μία στέρεα ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα, κάτι που είχαμε χάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.