«Συνένοχες» σε εγκλήματα πολέμου οι χώρες της ΕΕ που δεν εγκρίνουν το εμπάργκο
Ουκρανός ΥΠΕΞ

«Συνένοχες» σε εγκλήματα πολέμου οι χώρες της ΕΕ που δεν εγκρίνουν το εμπάργκο

«Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Κουλέμπα σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση αυτή των Βρυξελλών «στην παρούσα μορφή της», κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας. Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, σημείωσε ότι η «παράταση» που δίνεται στη χώρα του «δεν αρκεί», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου» που «είναι αναγκαίες για να λειτουργεί» η Ουγγαρία «θα απαγορεύονταν από τα τέλη του επόμενου έτους», κάτι που για τον ίδιο θεωρείται «αδύνατον»: «Δεν πρόκειται για έλλειψη πολιτικής βούλησης ή για θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά απλώς για την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία και τις υποδομές», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, τον Ζόλταν Κόβατς, το 65% του πετρελαίου και το 85% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ουγγαρία προέρχονται από τη Ρωσία.