Συνελήφθη στη Γαλλία πρώην μέλος της οργάνωσης Τζαϊς αλ-Ισλάμ

Συνελήφθη στη Γαλλία πρώην μέλος της οργάνωσης Τζαϊς αλ-Ισλάμ

Την σύλληψη του Ισλάμ Αλούς, πρώην εκπροσώπου τύπου της οργάνωσης του Τζαΐς αλ-Ισλάμ («Στρατός του Ισλάμ»), ανακοίνωσαν οι Γαλλικές αρχές.

Ο Αλούς ήταν μέλος της ριζοσπαστικής ομάδας σαλαφιστών (φανατικά ακραίων μουσουλμάνων στα όρια του τζιχαντισμού) που υποστηριζόταν από την Τουρκία. Σύμφωνα με το δίκτυο France 24 κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου μεταξύ των οποίων απαγωγές και δολοφονίες στη Ντούμα της Συρίας, η γνωστότερη εκ των οποίων η υπόθεση της διεθνούς αναγνωρισμένης ακτιβίστριας Ραζάν Ζαϊτουνέχ και άλλων τριών ανθρώπων το 2013.

Ο Αλούς είναι αδελφός των ηγετικών της οργάνωσης του Ζαχράν Αλούς που σκοτώθηκε το 2015 στη Συρία μετά από αεροπορική επιδρομή. Ο έτερος αδελφός Μοχάμεντ ο οποίος συμμετείχε ως «συριακή αντιπολίτευση» στις διεθνείς συναντήσεις στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στην Αστάνα του Καζακστάν, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων στην Τουρκία σύμφωνα με την συριακή εφημερίδα Enab Baladi. 

Ο συλληφθείς σύμφωνα πάντα με την παραπάνω πηγή από το 2015 ταξίδευε συχνά στην Τουρκία όπου συντόνιζε το γραφείο τύπου της οργάνωσης αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε. 

AP Photo/Christophe Ena