Συνέδριο ΥΠΕΘΑ: Η εφοδιαστική πολιτική σε περίοδο κρίσης και πολέμου

Συνέδριο ΥΠΕΘΑ: Η εφοδιαστική πολιτική σε περίοδο κρίσης και πολέμου

Διυπουργικό Συνέδριο για τον ρόλο της εφοδιαστικής πολιτικής σε περίοδο κρίσης και πολέμου διοργανώνει στην Αθήνα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ.

Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2021, στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι, θα παρακολουθήσει διαδικτυακά το σύνολο της Ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συμμετάσχουν δια ζώσης ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε επίπεδο Υπουργείων - Περιφερειών, τα οποία κατέχουν θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας.

Κοινό πλαίσιο εφοδιαστικής αντίληψης και συνέργειες

 

Σκοπός του συνεδρίου, είναι η αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των βασικών υπηρεσιακών παραγόντων των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπολοίπων φορέων του κρατικού μηχανισμού επί μεθόδων, διαδικασιών και προτύπων Εφοδιαστικής Πολιτικής κατά την περίοδο κρίσης και πολέμου.

Επιπλέον, στόχος του συνεδρίου, είναι η διαμόρφωση κοινού πλαισίου εφοδιαστικής αντίληψης και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των καθ’ ύλη αρμόδιων φορέων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού υπό την οπτική της ολιστικής προσέγγισης (Holistic approach), για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σύγχρονης πολιτικής εφοδιασμού κατά την διάρκεια κρίσεων και πολέμου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, από εμπειρογνώμονες, ειδικούς καθώς και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας της Αυστρίας και Πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (Austrian Institute for European and Security Policy) Dr. Werner Fasslabend.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου θα εξεταστούν διεξοδικά οι ακόλουθες θεματικές:

  • Πολιτικές διαχείρισης κινδύνου με όρους αυτάρκειας και αυτονομίας για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
  • Η διοικητική μέριμνα και ο εφοδιασμός στο στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
  • Τα σύγχρονα μοντέλα εφοδιασμού.
  • Αξιοποίηση της τεχνολογίας στον σχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Η ανθεκτικότητα (Resilience) της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την περίοδο κρίσεων ή πολέμου.

Υπό το πρίσμα αυτό, το συνέδριο θα αποτελέσει βήμα προβληματισμού και ανάλυσης για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε να ενισχυθεί η οργανωτική δομή και η αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την περίοδο κρίσης ή πολέμου.