Συνεδριάζει το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ - Εισηγήσεις αξιωματούχων για σχέδιο κατάπαυσης του πυρός
Jerusalem Post - Times of Israel

Συνεδριάζει το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ - Εισηγήσεις αξιωματούχων για σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Την ώρα που οι εχθροπραξίες σε Ισραήλ και Γάζα μαίνονται για έβδομη συνεχόμενη μέρα, το ισραηλινό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας θα συνεδριάσει το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post και τους Times of Israel ανώτεροι αξιωματούχοι εισηγούνται τόσο στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάντς να αρχίσουν «να εργάζονται» προς την κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι οι ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν τους περισσότερους στόχους από την έναρξη των επιχειρήσεων το απόγευμα της Δευτέρας.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι παραπάνω πηγές, οι ειδικοί του τομέα ασφαλείας της χώρας φαίνεται να μην προκρίνουν μια χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων της Παλαιστίνης φοβούμενοι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να «σύρει» το Ισραήλ σε μια ευρύτερη σύρραξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε πάντως σαφές χθες βράδυ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται «ακόμη εν μέσω αυτής της επιχείρησης, που δεν έχει τελειώσει, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Ανώνυμοι αξιωματούχοι δήλωσαν μάλιστα ότι όπως και με τις προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των τρομοκρατικών ομάδων της Γάζας, ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει η Αίγυπτος.

Ως γνωστόν, το Κάιρο έχει εντείνει τις τελευταίες μέρες τις διπλωματικές της διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι να συνομιλεί με τον με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων αραβικών κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για την αποτροπή μεγαλύτερης κλιμάκωσης και έντασης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Χάφεζ, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ εργάζονται για να προωθήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος, απευθυνόμενη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός της αιματοχυσίας.

Την ίδια ώρα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε «σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», όπως αναφέρεται σε δήλωσή του που μετέφερε το Σάββατο εκπρόσωπός του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του στον Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την «ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς», όπως είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για «την ασφάλεια των δημοσιογράφων» ενώ ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και παράλληλα τόνισε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις

Σε αυτό που η Χαμάς ονόμασε «αντίποινα» για τη χθεσινή καταστροφή του κτιρίου al-Jala από το Ισραήλ, η ισλαμιστική οργάνωσης εκτόξευσε 120 ρουκέτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους περισσότερες να αναχαιτίζονται ενώ περίπου δώδεκα κατέπεσαν εντός της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια βομβών καθώς οι σειρήνες προειδοποιούσαν για εισερχόμενες ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και στην πόλη της Μπερσέμπα. Περίπου 10 άτομα τραυματίστηκαν ενώ έτρεχαν σε καταφύγια, σύμφωνα με το Reuters.



Το Ισραήλ απάντησε με νέο μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων μια νωρίς την Κυριακή, στοχεύοντας και το σπίτι του Γιεχία Αλ Σινβάρ, υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς ο οποίος απελευθερώθηκε από ισραηλινή φυλακή το 2011.

Επικαλούμενο υπηρεσίες υγείας από τη Γάζα το Reuters αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις της Κυριακής είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 33 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών.

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει περισσότερες από 3.000 ρουκέτες από τη Γάζα από τη Δευτέρα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σήμερα.. Αντίστοιχα, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει περισσότερες από 1.000 επιθέσεις από τον αέρα και μονάδες πυροβολικού.