ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Συνεδριάζει σήμερα ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της Astrazeneca

Συνεδριάζει σήμερα ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της Astrazeneca

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τη γνωμοδότησή του για το εάν εγκρίνει η όχι τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, η χορήγηση του οποίου έχει ανασταλεί από 19 ευρωπαϊκές χώρες λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν προ δυο ημερών σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από την εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων». 

«Ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό» επισήμανε η Κουκ, τονίζοντας ότι «τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος προέτρεψε την Τετάρτη τις χώρες να συνεχίσουν τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca, συμβαδίζοντας με τον ΕΜΑ, καθώς η Επιτροπή Ασφάλειας του ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων, ενώ επισημαίνει πως «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο»

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), o οποίος διερευνά 30 περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εμβόλιο.