7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Συνεδριάζει η επιτροπή για SMS και διαδημοτικές μετακινήσεις

Συνεδριάζει η επιτροπή για SMS και διαδημοτικές μετακινήσεις

H κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενόψει του ανοίγματος της εστίασης από τις 3 Μαΐου και της κατάργησης περιορισμού των ημερήσιων διαδημοτικών μετακινήσεων, αλλά και της επανέναρξης της τουριστικής περιόδου από τις 15 του μηνός βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο συνεδρίασης της Επιτροπής Ειδικών

Η σχετική εισήγηση θα ληφθεί εφόσον εξεταστούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν ισχυρή αντίσταση της πανδημίας σε επίπεδο αριθμό κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών για να αποφασίσει αν θα καταργηθούν τα SMS, είτε από τις 3 Μαΐου, είτε το αργότερο από τις 15 του ίδιου μήνα, οπότε και θα παύσουν οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως και στο ζήτημα του ανοίγματος, η μείωση του ιικού φορτίου και της επιδημιολογικής καμπύλης.

Στις έξι άλλωστε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για διαδημοτικές μετακινήσεις και sms.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν ο ΥφυπουργόςΠολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια ΠαιδιατρικήςΛοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΓκίκαςΜαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ ως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ενώ μιλώντας στον Ant1 o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι είμαστε «πολύ κοντά» στην πλήρη κατάργησή τους των sms, συσχετίζοντάς τα με το άνοιγμα της εστίασης.

«Είμαστε προ των πυλών. Το ποια μέρα θα τελειώσει θα το αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν είμαι στη θέση να σας πω αν αυτή η μέρα θα είναι η Δευτέρα, σίγουρα όμως τελειώνουμε», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Το ζήτημα των sms απασχολεί την κυβέρνηση δεδομένου ότι το τελευταίο ειδικά διάστημα παρατηρείται σημαντική πτώση του αριθμού των μηνυμάτων που στέλνουν οι πολίτες ανάλογα με την μετακίνηση που πραγματοποιούν. Αυτό αποδίδεται όχι μόνο στη λεγόμενη κόπωση αλλά και στο ότι πολλοί πλέον ξεχνούν ακόμη και να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Μάλιστα δεν λείπουν και όσοι αναφέρουν πως η πρόσθεση και του νέου sms για την μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα οδήγησε και σε αλλαγή της στάσης των πολιτών έναντι ενός συστήματος που εφαρμόστηκε πάντως με μεγάλη επιτυχία συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας και κυρίως της διαχείρισης των μετακινήσεων των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Όμως η έναρξη λειτουργίας της εστίασης από τις 3 Μαΐου, το άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων στις μικρότερες του λυκείου, βαθμίδες, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 του ίδιου μήνα και της ταυτόχρονης άρσης των περιορισμών από νομό σε νομό, αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά προβληματική τη χρήση των μηνυμάτων.

Ταυτόχρονα όμως εξετάζεται και το ενδεχόμενο αυτό να γίνει στις 15 Μαΐου όταν πλέον οι μετακινήσεις θα έχουν ανοίξει περαιτέρω και θα μπει στο παιχνίδι και ο Τουρισμός, το άνοιγμα του οποίου καθιστά δύσκολη τη χρήση του συστήματος ειδικά από τους επισκέπτες – τουρίστες που θα βρεθούν στη χώρα.