«Όχι» σε καθολικό lockdown από κυβέρνηση - Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων

«Όχι» σε καθολικό lockdown από κυβέρνηση - Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, απέκλεισε σήμερα το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη καθώς, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, ενώ μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση των μέτρων προς την κυβέρνηση, ώστε να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας.

Αν και στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει φτάσει ήδη πρόταση, την οποία και υποστηρίζουν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, περί νέου ολικού lockdown τύπου Μαρτίου, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να συμμερίζεται τη λύση την επανάληψη μίας τόσο σκληρής και οριζόντιας λύσης όπως το lockdown που βίωσε η χώρα πριν από έναν χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έχει αναγνωρίσει την κόπωση των πολιτών, στοιχείο το οποίο θα επιδεινωθεί στην περίπτωση ενός νέου lockdown. 

Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να μπει τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και στο φαινόμενο της ευρύτατης χρήσης των κωδικών 2 και 6 στο SMS 13033, όχι μόνο για άθληση και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά περισσότερο για βόλτες, για καφέ, ακόμη και για take away, παραβιάζοντας νομότυπα πολλές φορές μέσα στην ημέρα τις απαγορεύσεις.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση και σημείωσε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για τα μέτρα θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και σήμερα αν είναι εφικτό, ώστε να τεθούν σε ισχύ.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται συγκεκριμένες εισηγήσεις των ειδικών για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.  «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.  

Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνική μας φούσκα». 

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου με πολλές μεταλλάξεις αλλά και η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ με το ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία προβληματίζουν του κυβερνητικό επιτελείο που ωστόσο σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα ανοίγματος της οικονομίας.

Να σημειωθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318 και στον Πειραιά στα 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107. Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις.

Κεντρικό επίσης στοιχείο των μέτρων που εξετάζεται να ανακοινωθούν σήμερα η επέκταση τους και σε άλλες περιοχές, πέραν της Αττικής, αφού σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφεται αναζωπύρωση. Χαρακτηριστικά, επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με 422 διασωληνωμένους, έναντι 406 την Δευτέρα.