Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών - Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών - Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις

Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιλόγων προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση για το τι θα ισχύσει το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες ανακοινώσεις είναι πιθανόν να γίνουν ακόμα και αύριο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των επιδημιολόγων, προκειμένου να εξεταστούν τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και και να αποφασισθεί μέλλει γενέσθαι την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Η τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί στις 16:30, αντί για αύριο. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της επιτροπής, ώστε να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις των ειδικών στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ της απόφασης ότι αυτό δεν θα επιτραπεί.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και γενικότερα οι «σκληροί» δείκτες, διασωληνωμένοι και θάνατοι, δεν δείχνουν να υποχωρούν, ενώ η εισήγηση των λοιμωξιολογών, η οποία ηταν αρνητική ως προς το περαιτέρω άνογμα κά άλλης δραστηριότητας, λειτουργεί προς το παρόν ως «σηματωρός» για τις απο 'δω και πέρα αποφασεις. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε θυμίζουν ότι σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στο STAR, ερωτηθείς για το τι θα συμβεί το Πάσχα, είχε απαντήσει ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί με βάση την εισήγηση των ειδικών.

Στο τραπέζι, πάντως, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, έχουν πέσει μια σειρά μέτρων ήπιας χαλάρωσης για τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα: 

- Χαλάρωση, κατά μία ίσως και δύο ώρες, της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να ισχύει δηλαδή 22.00 ή 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα. 

- Απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα. 

- Αναπροσαρμογή των απαγορευτικών όρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναφορικά με τις συναθροίσεις στα σπίτια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έγιναν πέρσι (εννέα ή δέκα άτομα).

- Αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους. Συζητείται να γίνουν οι ακολουθίες του επιταφίου και της Ανάστασης μόνο στον προαύλιο χώρο και όχι στο εσωτερικό των ναών  και πάντως νωρίτερα από τα μεσάνυχτα (η αναστάσιμη ακολουθία). Ήδη πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας για τα συγκεκριμένα ζητήματα και το θέμα των λειτουργιών τίθεται στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. 

Bέβαια τα μέτρα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα εντός των τειχών των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αττικής που βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Το ενδεχόμενο διασποράς του ιού εντός του κλεινόν άστεως φοβίζει επίσης τους επιστήμονες όσο και αυτό με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η ζυγαριά γέρνει ως προς την απαγόρευση τους μόνο εξ αιτίας του συστήματος υγείας και της δυναμικότητας που αυτό έχει στην πρωτεύουσα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί να ρισκάρει στη δεδομένη χρονική συγκυρία ούτε την αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ ούτε την περαιτέρω διασπορά του ιού, με αντιστάθμισμα μερικές προφανώς απαραίτητες «ανάσες».

Γι' αυτό το λόγο κερδίζει διαρκώς έδαφος η καθυστέρηση και στο άνοιγμα το άνοιγμα της εστίασης για μετά το Πάσχα (πιθανόν στις 10 Μαΐου) ώστε να έχουν μειωθεί οι πιθανότητες μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, να έχει εμφανιστεί η τάση ισοπέδωσης της καμπύλης να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και να έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες