Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη γρίπη - Χωρίς εμβόλια οι πολίτες

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη γρίπη - Χωρίς εμβόλια οι πολίτες

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η γρίπη στην Ελλάδα, καθώς, όντας σε έξαρση, έχει σημειώσει ένα σημαντικό πόσο κρουσμάτων στη χώρα ενώ παράλληλα ελλιπής εμφανίζεται και η πρωτοβουλία της πολιτείας στη αντιμετώπιση και προφύλαξη από τον ιό.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά στην πορεία και εξέλιξη της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, καταγράφηκαν ήδη μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα 12 θάνατοι ασθενών ενώ τρία παιδιά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι 12 θάνατοι έρχονται να προστεθούν στους 6 νεκρούς από τον Οκτώβριο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 18 ενώ τα σοβαρά κρούσματα ανέρχονται σε 117.

Συγκεκριμένα, από τη 40η εβδομάδα του 2018 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης εκ των οποίων τα 18 κατέληξαν σε θάνατο, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Ωστόσο, την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας της γρίπης που θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες, για κλίνες σε ΜΕΘ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει πως έχει διαχρονικά καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, η λίστα αναμονής, για εισαγωγή σε ΜΕΘ, ξεπέρασε τους εξήντα ασθενείς, από τους οποίους βρίσκουν κρεβάτι καθημερινά λιγότεροι από πέντε», αναφέρεται και ο ΙΣΑ προσθέτει:

«Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, αναμένεται κορύφωση της επιδημίας της γρίπης».

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς ο ΕΟΦ προχωρά στην άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η συγκεκριμένη παραγγελία «διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο». Όσον αφορά στην αναγκαία και απαραίτητη αντι-ιική θεραπεία, τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια, επισημαίνει ο ΕΟΦ, ο οποίος ενημερώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν, πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

Τη δυσαρέσκεια του εκφράζει και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής, Κώστας Λουράντος, ο οποίος μιλώντας προ ολίγων ημερών στο protothema.gr., υποστήριξε: «Είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο. Καμία εταιρεία δεν έχει λόγο να έχει εμβόλια στην αγορά αυτή την εποχή».

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι 18 θάνατοι από την εποχική γρίπη οι αρμόδιες υπηρεσίες προέτρεψαν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο ο Κ. Λουράντος σημείωσε ότι πλέον η επιδημία της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ενώ το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. 

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και υλικά, χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη κατευθύνονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας εξέταση, διάγνωση και θεραπεία, με δική τους δαπάνη.

Στο πλαίσιο όμως της πρόληψης απαραίτητη κρίνεται και η επαγρύπνηση από τους πολίτες, καθώς παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%).

Από την 40ή εβδομάδα του 2018 έως και την 4η εβδομάδα του 2019 καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 112 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Από αυτά μόνο το 18% ήταν εμβολιασμένο. Στη ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 65 άνδρες και 47 γυναίκες με το 85,7% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.

Προστίθεται, δε, ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχιση της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες και ότι, έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

* Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

* Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

* Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

* Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.