Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, παρά τη διπλωματική κινητικότητα
Ισραήλ - Γάζα

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, παρά τη διπλωματική κινητικότητα

Με νέους βομβαρδισμούς απάντησε το Ισραήλ το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το Al Jazeera, καθώς και άλλες ρουκέτες έπληξαν ισραηλινές πόλεις την ίδια στιγμή εντατικοποιούνται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε επίσης με μπαράζ πυρών πυροβολικού προς το έδαφος του Λιβάνου το βράδυ της Δευτέρας, μετά από έξι αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών από τις νότιες περιοχές της χώρας προς το έδαφος του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε την τρίτη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ισραηλινό υπουργό πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από τότε που ξεκίνησε η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου και εξέφρασε την υποστήριξή του στην επίτευξη  εκεχειρίας. 

Τουλάχιστον 212 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 61 παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη των εχθροπραξιών ενώ περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το Ισραήλ μετρά 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera o βασιλιάς της Ιορδανίας σε επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη Δευτέρα υποστήριξε ότι  «επαναλαμβανόμενες προκλητικές» ενέργειες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων οδήγησαν στην κλιμάκωση των συγκρούσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επωμιστεί την ευθύνη για να σταματήσει η «επιθετικότητα στη Γάζα». 

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε να εκτοξεύσει κι άλλες ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ αν η ισραηλινή ΠΑ δεν «σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο αμάχους».

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως βομβαρδίζει αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστίνων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Οι εχθροπραξίες έχουν επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, όπου σε συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της παλαιστινιακής πλευράς.

Η Φάταχ κάλεσε σε μια «ημέρα οργής» και κήρυξε γενική απεργία για σήμερα, καλώντας επίσης σε κινητοποιήσεις σε πόλεις με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό και «μεικτό» πληθυσμό στο Ισραήλ, στις οποίες οι εντάσεις συνεχίζονται.