Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες με αμείωτη ένταση-  Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί
Iσραήλ

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες με αμείωτη ένταση- Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τη Χαμάς για την αρχή των εχθροπραξιών με την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ, εχθροπραξίες που διαρκούν σχεδόν μια εβδομάδα, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πλήττει τη Γάζα όσο χρειαστεί και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

«Το μέρος που φέρει την ενοχή για αυτήν την αντιπαράθεση δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που μας επιτίθενται», δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία. «Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί».

«Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία σκόπιμα θέλει να βλάψει πολίτες καθώς κρύβεται πίσω από τους πολίτες, κάνουμε τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βλάψουμε πολίτες και να πλήξουμε απευθείας τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διαπράττει διπλό έγκλημα πολέμου», από τη μια εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον αμάχων και από την άλλη χρησιμοποιώντας παλαιστίνιους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, απείλησε χθες ότι αν τα επεισόδια συνεχιστούν, τα μέτρα στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας και κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορoνοϊού «θα ακυρωθούν».

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπεί από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων το σπίτι ηγετικού στελέχους της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ, ενώ τρομοκράτες εκτόξευσαν νέες ομοβροντίες ρουκετών, ιδίως εναντίον της μητρόπολης Τελ Αβίβ, καθώς οι εχθροπραξίες βρίσκονται στην έβδομη ημέρα τους χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οδεύουν σε αποκλιμάκωση.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα πλήγματα στον παραθαλάσσιο θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια καθώς ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Τελ Αβίβ και στη νότια πόλη Μπερσέμπα. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν πάνω στη βιασύνη τους να φθάσουν στα καταφύγια, σύμφωνα με τραυματιοφορείς.

Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να βάλλουν, μία ημέρα μετά την καταστροφή πολυκατοικίας στην πόλη της Γάζας όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, κυρίως το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το κτίριο Τζάλα ήταν θεμιτός στρατιωτικός στόχος, διότι σε αυτό είχε γραφεία η υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς, ενώ πρόσθεσε ότι προειδοποίησε τους αμάχους να βγουν από το κτίριο πριν επιτεθεί. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε ειδοποιηθεί από πριν σχετικά με έναν επικείμενο ισραηλινό βομβαρδισμό, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters και το κτίριο είχε εκκενωθεί.

Το AP καταδίκασε την επιδρομή και απαίτησε το Ισραήλ να παρουσιάσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σκεπτικό του. «Δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή ένδειξη ότι η Χαμάς είχε γραφεία στο κτίριο ή ήταν ενεργή στο κτίριο», τόνισε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.

Η Χαμάς, κάνοντας λόγο περί αντιποίνων για την καταστροφή του κτιρίου, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέες ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ και πόλεων στο νότιο Ισραήλ.

Η έξαρση της βίας τις τελευταίες έξι ημέρες ξεκίνησε μετά από εβδομάδες αυξανόμενης ισραηλινής-παλαιστινιακής έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις σε έναν ιερό τόπο σεβαστού τόσο από τους Μουσουλμάνους όσο και από τους Εβραίους. Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες αφού προειδοποίησε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την τοποθεσία, πυροδοτώντας αντίποινα εναέριων επιθέσεων.

«Οι σιωνιστές νόμιζαν (…) πως θα κατάφερναν να κατεδαφίσουν το τέμενος Αλ Άκσα, νόμιζαν ότι μπορούσαν να εκτοπίσουν τον λαό μας από τη Σέιχ Τζάρα», είπε ο Χανίγια.

«Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζεις με τη φωτιά», συνέχισε. «Ο τίτλος αυτής της μάχης σήμερα, ο τίτλος αυτής της Ιντιφάντας (σ.σ. ‘εξέγερσης’ στα αραβικά) είναι Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ», επέμεινε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων έχουν εκτοξεύσει περίπου 2.300 ρουκέτες από τη Δευτέρα. Περίπου 1.000 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούν Θόλος», ενώ 380 κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους έχουν προχωρήσει σε πάνω από 1.000 πλήγματα από αέρος και με το πυροβολικό στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, τονίζοντας πως στόχοι είναι μαχητές της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε «σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», σημείωσε εκπρόσωπός του χθες βράδυ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εντείνει τις διπλωματικές της διαβουλεύσεις η Αίγυπτος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο των επαφών του με τα αραβικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. 

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων αραβικών κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για την αποτροπή μεγαλύτερης κλιμάκωσης και έντασης. 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμεντ Χάφεζ, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ εργάζονται για να προωθήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος, απευθυνόμενη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός της αιματοχυσίας. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό τους κατά την προσεχή περίοδο σε όλα διεθνή φόρα, έτσι ώστε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση με ολέθριες επιπτώσεις στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου και Αμπάς

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζει να μαίνεται.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του στον Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την «ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς», όπως είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσιγκτον στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και παράλληλα τόνισε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τέλος τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών έπειτα από διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.