Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ, η ελληνική πλευρά σε επιφυλακή

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ, η ελληνική πλευρά σε επιφυλακή

Με την ελληνική πλευρά να παρακολουθεί στενά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα του ιρανικού τάνκερ, τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι θεωρούν την όποια παροχή υλικής υποστήριξη ως βοήθεια σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση και την Τεχεράνη να αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα, συνεχίζεται το θρίλερ με την πορεία του που δείχνει να έχει τελικό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. 

Συγκεκριμένα, το θέμα του ιρανικού τάνκερ έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στην Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης μεταξύ Δύσης και Ιράν και κυρίως των ΗΠΑ που εντείνουν διαρκώς τις πιέσεις και τις κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Η αναφορά αμερικανού αξιωματούχου σχετικά με τις προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για το ενδεχόμενο παροχής υποστήριξης προς το ιρανικό τάνκερ οδήγησε διπλωματικές πηγές της χώρας μας να αποσαφηνίσουν ότι:

- Το ζήτημα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση

- Υπάρχει επικοινωνία δια της διπλωματικής οδούς με την αμερικάνικη πλευρά για το θέμα που ανέκυψε

- Οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς απευθύνονται προς όλα τα κράτη και τους λιμένες της Μεσογείου

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού του ιρανικού τάνκερ σε οποιονδήποτε λιμένα της χώρας, αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο σχετικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι και από την πλευρά της Τεχεράνης δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με το τάνκερ που απέκτησε Ιρανική σημαία και άλλαξε όνομα πριν αναχωρήσει από το Γιβραλτάρ όπου και είχε «συλληφθεί» αλλά αφέθηκε τελικά ελεύθερο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά βρέθηκε αίφνης στο επίκεντρο μιας κρίσεως μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το εν λόγω τάνκερ κινείται προς το λιμάνι της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να καλείται να διαχειριστεί ένα θέμα για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν κατ επανάληψη ξεκαθαρίσει τη θέση τους.

Και μπορεί νομικά, λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να μην υπάρχει πρόβλημα εν τούτοις στην περίπτωση που εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κατευθυνθεί προς ελληνικό λιμάνι δύναται να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το marine traffic, η πρόβλεψη της πορείας για το τάνκερ Adrian Darya 1 δείχνει ως τελικό προορισμό την Καλαμάτα, το λιμάνι της οποίας πάντως δεν μπορεί να το υποδεχθεί λόγω μεγέθους.

Το ιρανικό τάνκερ που ξεκίνησε από το Γιβραλτάρ είχε «συλληφθεί» από τις αρχές του του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες, πριν ελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη και συνεχίσει την πορεία του αλλάζοντας όνομα (απο Grace 1 σε Adrian Darya) και σημαία.