Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας - «Πόλεμο στο τρίγωνο του διαβόλου» κήρυξε ο Ερντογάν

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας - «Πόλεμο στο τρίγωνο του διαβόλου» κήρυξε ο Ερντογάν

Κοντά στα νέα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η τουρκική λίρα με την ισοτιμία της να βρίσκεται μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Η ισοτιμία της διαμορφώνονταν νωρίτερα στις 8,44 λίρες ανά δολάριο και ενώ το Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε κηρύξει, όπως είπε, «πόλεμο στο τρίγωνο του διαβόλου», δηλαδή στα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό και την συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας.

«Η απάντησή μας σε αυτούς που προσπαθούν να πολιορκήσουν τη χώρα μας στο οικονομικό πεδίο είναι ένας νέος πόλεμος οικονομικής απελευθέρωσης», είχε αναφέρει ο πρόεδρος Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πόλη Βαν. Δηλώσεις που δεν σταμάτησαν την πτώση της λίρας, η οποία έκτοτε συνέχισε να υποχωρεί.

Τους τελευταίους μήνες η κεντρική τράπεζα της χώρας, έχει προχωρήσει σε μικρή αύξηση των επιτοκίων, με τελευταία αυτήν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν όσο κι αυτά αυξηθούν, η εικόνα της τουρκικής οικονομίας δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν αλλάξει η συνολική οικονομική πολιτική της χώρας.

Εδώ και καιρό αρκετοί θεωρούν ότι μέτρα όπως η επιβολή capital controls θα αποτελέσουν μονόδρομο για την χώρα. Σε επίπεδο πληθωρισμού, οι ρυθμοί αύξησης εκτιμάται ότι επιταχύνθηκαν κατά 12% τον Οκτώβριο, από 11,75% του προηγουμένου μηνός, σύμφωνα με πρόβλεψη αναλυτών του Bloomberg.