Συνεχίζεται η μεταφορά 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Μυτιλήνη στο Κιλκίς

Συνεχίζεται η μεταφορά 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Μυτιλήνη στο Κιλκίς

Ολοκληρώθηκε, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας. Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, περίπου στις 12:00, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη αναφέρει ότι χίλιοι περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Το πρώτο πλοίο, που μεταφέρει περίπου 640 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα, στις 18:30.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περιμένουν 21 λεωφορεία, σε κάθε ένα από τα οποία θα βρίσκεται συνοδός του οργανισμού. Επίσης, στο λιμάνι θα υπάρχουν και διερμηνείς για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Όλοι οι αιτούντες που έχουν επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο (σύμφωνα με τον ΔΟΜ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 642 άτομα) θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

Αύριο, γύρω στις 6 π.μ., έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταφέρει 722 άτομα από τη Λέσβο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΔΟΜ, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

Μυτιλήνη 1

Μυτιλήνη 2

Μυτιλήνη 3

Μυτιλήνη 4

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε εχθές σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που άσκησε στα μέτρα, που εξήγγειλε το ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Το υπουργείο κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια» και επισημαίνει πως εξαιτίας της πολιτικής της «η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών» και άνθρωποι στοιβάζονται σε θλιβερές δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που διατύπωσε το γραφείο της Κουμουνδούρου και καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί και η οποία διαμορφώθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση.