Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων

Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι σήμερα οι θερμοκρασίες, ενώ από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», θα ενσκήψει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και στα ημιορεινά ηπειρωτικά.

Για το λόγο αυτό η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού για νέα επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός. Η επιδείνωσε θα ξεκινήσει από απόψε το βράδυ κι από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες -κυρίως- περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Αναλυτικά, η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κατά τόπους πιο πυκνές και βαθμιαία θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς, στα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται στα δυτικά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Για την Αττική, αύριο Πέμπτη 3 Ιανουαρίου προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα, πάνω από τα 1.000 μέτρα, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά θα χιονίσει μετά το μεσημέρι. Στα βόρεια προάστια θα σημειωθεί ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

Ο καιρός σήμερα

Αττική

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική- κεντρική Μακεδονία 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -3 (μείον 3) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία μέχρι 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορειότερων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στην Εύβοια όπου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των νεφώσεων από το βράδυ.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο Χανίων, Αρκαδίας και Κορινθίας εξαιτίας της κακοκαιρίας

Προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκάλεσε κατά τη διάρκεια της νύκτας η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης και σε Αρκαδία, Κορινθία. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «λόγω καταπτώσεων χωμάτινων όγκων και πετρών είναι κλειστός ο δρόμος από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου, ενώ κλειστό είναι και τμήμα του επαρχιακού δικτύου κοντά στην παράκαμψη Τοπολίων».

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων και πετρών καθώς και συγκεντρώσεις υδάτων έχουν αναφερθεί σε πολλά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας και κυρίως περιοχών των δήμων Πλατανιά Κανδάνου-Σελίνου και Κισσάμου, ενώ στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου κοντά στη θέση Πλατάνι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση χωμάτινων όγκων και πετρών στο οδόστρωμα.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας έκλεισε ο δρόμος από Κολυμπάρι προς Νοπήγια λόγω εκτεταμένης κατολίσθησης, ωστόσο από τις πρωινές ώρες η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε με ασφάλεια οδηγό το όχημα του οποίου ακινητοποιήθηκε κοντά στο Κολυμπάρι λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων στο οδόστρωμα, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στα Φαλάσαρνα.

Στα σημεία όπου έχουν αναφερθεί προβλήματα, βρίσκονται συνεργεία για εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών.

Με ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Παράλληλα καλεί τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες.

Σε Αρκαδία και Κορινθία τα περισσότερα προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω χιονιού και παγετού  

Σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, λόγω του χιονιού και του παγετού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο νομό Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα παρακάτω σημεία:

- Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Καστρίου-Βουρβούρων-Αγίου Πέτρου-Άστρους από το 20ό, έως το 52,5ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 15ο έως το 45ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους εξής δρόμους:

- Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

- Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ