Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Μετά την «Ευρυδίκη», ο κυκλώνας «Ζήνωνας»

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Μετά την «Ευρυδίκη», ο κυκλώνας «Ζήνωνας»

Και μετά την «Ευρυδίκη», που αφήνει πίσω της κυριολεκτικά σύντριμμα, έρχεται ο «Ζήνωνας, ένας μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά, που σε πρώτη φάση θα πλήξει Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με meteo.gr, η «Ευρυδίκη» θα μας ταλαιπωρεί με ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και την Παρασκευή (17/11). Από τις πρωινές ώρες, ισχυρά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Τα ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεάσουν περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ βροχές αναμένονται και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική. Μέχρι το βράδυ καταιγίδες αναμένονται και στο Αιγαίο, περισσότερο έντονες στα βόρεια τμήματα του.

Ο μεσογειακός κυκλώνας με το όνομα του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Ζήνωνα, θα εισβάλλει το Σάββατο (18/11) στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, με ανέμους που θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ. 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο «Ζήνωνας» πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις. Ο ακριβής εντοπισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα θα εξαρτηθεί από την ακριβή κίνηση του κυκλώνα, ωστόσο είναι νωρίς για να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία.

Από τις βραδινές ώρες σήμερα αναμένεται νέο «ξέσπασμα» με σποραδικές καταιγίδες που θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος του νόμου Αττικής και ενδεχομένως και των δυτικότερων περιοχών της που εχθές επλήγησαν.

 

Όπως σημειώνει το meteo.gr, οι «medicanes» ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων, διχάζουν τους επιστήμονες.

Ο πιο καταστρεπτικός ήταν εκείνος που έπληξε τη Γαλλία και την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2011 προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και 11 νεκρούς.

Η συχνότητα αλλά και η ένταση των medicanes φαίνεται να βαίνουν αυξανόμενες την τελευταία δεκαετία. Οι προβλέψεις θεωρούν ότι στο μέλλον θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ακόμη πιο «τροπικό» χρώμα.