7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Συνεχίζεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο για το μεταναστευτικό

Συνεχίζεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο για το μεταναστευτικό
Ap Images

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε το Παρίσι να αναθεωρήσει την απόφαση με την οποία ανακάλεσε την πρόσκληση προς τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να συμμετάσχει στη συνάντηση για την παράνομη μετανάστευση την Κυριακή στο Παρίσι.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό μόνη της. Ελπίζω ότι οι Γάλλοι θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο BBC.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης αποτελεί αντίδραση στην επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία επικρίνει τη διαχείριση από το Παρίσι της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ανθρώπων και ζητεί από την Γαλλία να δεχθεί πίσω τους μετανάστες που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανάρμοστη η επιστολλή Τζόνσον»

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ απέρριψε ως ανάρμοστη την επιστολή Τζόνσον.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι Βρετανοί να μας στείλουν αστυνομικούς για να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου από το γαλλικό έδαφος που τους αφορούν», είπε.

«Έχουμε βαρεθεί τη διγλωσσία και τη μόνιμη εξαγωγή των προβλημάτων» από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι να αναρωτιέσαι τώρα αν ο Μπόρις Τζόνσον μετανιώνει που έφυγε από την Ευρώπη, διότι μόλις υπάρχει ένα πρόβλημα, θεωρεί ότι πρέπει να το διαχειρισθεί η Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες που ονειρεύονται μία ζωή στη Βρετανία αποτελούν διαρκές θέμα έντασης ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Γαλλίας για να εμποδιστούν οι αναχωρήσεις από τις γαλλικές προς τις βρετανικές ακτές.

Σε μήνυμα προς την Πρίτι Πατέλ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν δηλώνει ότι η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον είναι «απογοητευτική» και το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε την κάνει ακόμη «χειρότερη».

Κατά συνέπεια, ανακαλεί τη συμμετοχή της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών στη διάσκεψη για τη μετανάστευση στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με το θέμα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ