Συνεχίζεται η βουτιά της τουρκικής λίρας - Καμπανάκι από την ABN Amro

Συνεχίζεται η βουτιά της τουρκικής λίρας - Καμπανάκι από την ABN Amro

Επιπρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας πρέπει να λάβει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αν θέλει να σταματήσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, σύμφωνα με όσα εκτιμά η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, την ώρα που σήμερα η λίρα καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό.

Στις συναλλαγές της Τρίτης, η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα ξεπερνά τις 7,48 λίρες ανά δολάριο καθώς χθες ο Ερντογάν επανέλαβε τη διαφωνία του με την πολιτική αύξησης των επιτοκίων για να ανακοπεί η άνοδος του πληθωρισμού, μειώνοντας έτσι συντριπτικά τα περιθώρια κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

«Εκτιμούμε ότι το τουρκικό νόμισμα θα κινηθεί πτωτικά βραχυπρόθεσμα και αναμένεται να σταθεροποιηθεί προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου», σημειώνει η ABN Amro, όπως μεταδίδει η εξειδικευμένη στην αγορά συναλλάγματος ιστοσελίδα FXStreet. Η σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας θα είναι αποτέλεσμα και της αποδυνάμωσης του δολαρίου, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ABN Amro, η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μοιάζει ως η πλέον προφανής κίνηση ωστόσο ο διοικητής της CBRT, Μουράτ Ουισάλ, δέχεται πιέσεις να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια, εφαρμόζοντας την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευθύνονται για τον πληθωρισμό.

Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει την κατάσταση με έμμεσα μέτρα σύσφιξης και χωρίς να αυξάνει τα επιτόκια. Για παράδειγμα, έχει προχωρήσει στη μείωση κατά 50% των ορίων δανεισμού ημέρας για τις τράπεζες, στο μηδενισμό των ορίων ρευστότητας για τους primary dealers καθώς και στην αύξηση των απαιτήσεων αποθεματικού.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αρκούν αυτά τα έμμεσα μέτρα για να ανακόψουν την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, καταλήγει η ABN Amro.