Συνεχίζει να «πνίγεται» στα σκουπίδια η Αθήνα

Συνεχίζει να «πνίγεται» στα σκουπίδια η Αθήνα

Πάνω από 2.000 τόνοι απορριμάτων προστίθενται καθημερινά στα βουνά σκουπιδιών που ήδη έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της Αθήνας καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σταματήσει εδώ και μέρες εξαιτίας του ρήγματος στο τελευταίο «κύτταρο» του ΧΥΤΑ Φυλής.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φ» το χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣΔΝΑ), σύμφωνα με το οποίο από την προηγούμενη Πέμπτη θα επαναλειτουργούσε ο χώρος, βρίσκεται στον αέρα με τις εργασίες να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως «από εβδομάδα και βλέπουμε» για την πλήρη λειτουργία.



Πέρα από το υφιστάμενο πρόβλημα, η μεγάλη εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα σαφής λύση για τον ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος αναμένεται να εξαντλήσει τη δυναμικότητά του μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν εκκωφαντικά τις συνεχείς επισημάνσεις της ΚΕΔΕ την τελευταία διετία, για τον προφανή κίνδυνο να γίνει η Αθήνα Νάπολη. Είναι αδιανόητο ύστερα από 4 χρόνια διοίκησης Δούρου, με ακύρωση του προηγούμενου σχεδιασμού (με τα όποια λάθη του), να είμαστε σήμερα στο σημείο μηδέν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης.

«Η Αττική, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυρία Δούρου, στην ουσία δεν διαθέτει καν ΠΕΣΔΑ, αλλά κάτι που βαφτίστηκε Περιφερειακό Σχέδιο, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για χωροθετήσεις, δεν έχει μελετηθεί καμία υποδομή, οι διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για το ΠΕΣΔΑ επαρκούν το πολύ για το 10% των παραγόμενων ποσοτήτων και δεν γνωρίζουμε πού και πότε θα γίνει νέος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ» σχολιάζει ο κ. Πατούλης.

«Είναι φανερό πως η διοίκηση της κυρίας Δούρου, δεν είναι απλώς ανεπαρκής, αλλά ανύπαρκτη. Μήπως ήρθε η ώρα του εισαγγελέα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.



Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, δήλωσε πως η κατάσταση αρχίζει και ομαλοποιείται, από χθες το απόγευμα, με την μεταφορά και εναπόθεσή τους σε δύο νέες εγκαταστάσεις, στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, ενώ επιτρέπεται και η είσοδος των οχημάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

«Η εναπόθεση των απορριμμάτων στις νέες εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής γίνεται κυρίως από οχήματα -πρέσες», ανέφερε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς καλύπτεται η ημερήσια απορροφητικότητα των απορριμμάτων καθώς από τους 4.700 τόνους ημερησίως στις δύο εγκαταστάσεις εναποτέθηκαν 3300 τ. και ακόμη 1000 τ. στον ΧΥΤΑ», πρόσθεσε η ίδια.

Φωτογραφίες: Intimenews, Eurokinisi