Προανακριτική: Συνεχίζει με Γ. Τσατάνη, αναμένει τους «κουκουλοφόρους»

Συνεχίζει με Γ. Τσατάνη, αναμένει τους «κουκουλοφόρους»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, που ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ανέδειξε τον ρόλο του Δ. Παπαγγελόπουλο και τις πιέσεις, τις οποίες ασκούσε σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης, συνεχίζει το έργο της η Προανακριτική εν αναμονή της κλήσης των αποκαλούμενων κουκουλοφόρων μαρτύρων.

Η κατάθεσή της Γ. Τσατάνη την προηγούμενη εβδομάδα προστέθηκε σε αυτές των άλλων τριών εν ενεργεία αντιεισαγγελέων και αναμένεται σήμερα να κλείσει το… καρέ των αποκαλύψεων του συστήματος «Ρασπούτιν» και του -κατά τη ΝΔ- παρακράτους που είχε στήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως η Γ. Τσατάνη μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι:

- κατά τη διάρκεια συντονιστικής συνάντησης εισαγγελέων  μπήκε μέσα ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και είπε ότι θα παρακολουθήσει την σύσκεψη γιατί έχει ενδιαφέρον για την υπόθεση.

- τον Αύγουστο του 2015 της τηλεφώνησε ο Κ. Βαξεβάνης και της  έθεσε θέμα γιατί επέτρεψε να είναι υποψήφιος ο κ Ντογιάκος. «Του ζήτησα να μην με ξανά ενοχλήσει. Μου είπε "μην μου απαντάται και θα δείτε τι έχω για εσάς”» ήταν ο σχετικός διάλογος

- τα έντυπα του Κ. Βαξεβάνη την στοχοποιούσαν ως δήθεν διεφθαρμένη εισαγγελέα λόγω της υπόθεσης Βγενοπούλου

- ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, της έθεσε θέμα για συγκεκριμένη δικογραφία λέγοντάς της: «Γιατί δεν έχεις επιστρέψει τη δικογραφία; Θα ακολουθήσει πόλεμος εις βάρος σου και πρέπει να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου».

- η Β. Θάνου προχώρησε σε πειθαρχική δίωξη εναντίον της και εν τέλει έγινε «και διώκτης και κριτής»

- τα όσα έλεγε ο Δ. Παπαγγελόπουλος για την ίδια, αναγράφονται επακριβώς στην προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς μετά την σε βάρος της επίθεση.

Οι αποκαλύψεις και οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύναται να οδηγήσουν ακόμη και σε μια νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υπάρξει διεύρυνση των κατηγοριών τη στιγμή που οι εργασίες της προανακριτικής αναμένεται να κλείσουν περί τις 17 Μαρτίου. 

Μέχρι τότε, πάντως, αναμένεται να έχουν καταθέσει και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αφού τα μέλη της προανακριτικής προτίθενται να τους καλέσουν, προκειμένου να καταθέσουν είτε χωρίς είτε και με κουκούλες εφόσον παραμείνουν υπό το καθεστώς προστασίας.

Πέραν αυτών από την Προανακριτική θα περάσουν ως μάρτυρες η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ζήτησε προθεσμία λόγω φόρτου εργασίας καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος που κατά την έναρξη της διαδικασίας εξαιρέθηκαν από μέλη της προανακριτικής. Τελευταίος αναμένεται να κληθεί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.